Днес (6 февруари 2018 г.) е 15-ят Ден за по-безопасен

...
Днес (6 февруари 2018 г.) е 15-ят Ден за по-безопасен
Коментари Харесай

Мария Габриел започва инициативи за по-безопасен интернет

Днес (6 февруари 2018 г.) е 15-ят Ден за по-безопасен интернет. По този мотив българският комисар отговарящ за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел даде началото в Европейския парламент в Страсбург на самодейностите #SaferInternet4EU за целия Европейски Съюз, които ще се осъществят през 2018 година Инициативите предизвикват кибер културата, медийната просветеност, сериозното мислене и цифровите умения, и ще обръщат внимание на интернет рисковете в обществото, изключително за децата, оповестиха от Европейска комисия.

" Новите начинания, които стартираме през днешния ден са отворени за всички ангажирани с основаването на по-безопасен интернет. Очаквам с неспокойствие да видя нови начинания от елементарния консуматор в цяла Европа. Насърчавам хората да се включат интензивно, с цел да отведем на едно ново равнище новите ни цифрови умения, кибернетично схващане и медийна просветеност. ", сподели комисар Мария Габриел.

Заместник-председателят на Европейската комисия отговарящ за Единния дигитален пазар Андрус Ансип добави: " Осъзнаването на онлайн рисковете е от решаващо значение както за родителите, по този начин и за малолетните. Трябва да защитим децата си, само че работата за повишение осведомеността не стопира до тук: всеки може да направи нещо като обръща повече внимание на държанието си онлайн, от смяна на паролите до деликатна преценка преди да показа наличие или да отвори подозрителни имейли. "

Наред с другите начинания, #SaferInternet4EU включва съревнование, което стартира на 1 март и е ориентирано към разнообразни планове, целящи да създадат интернет по-безопасен за децата. Освен това, европейските учители имат разполагаем запаси и действия за подкрепяне на преподаването по онлайн сигурност и кибер хигиена посредством платформата " Масов отворен онлайн курс за образование " (MOOC). Повече информация за самодейностите #SaferInternet4EU може да се откри в портала на Европейски Съюз betterinternetforkids.eu.

Ежегодният Ден за по-безопасен интернет се провежда от мрежата Insafe/INHOPE network на Safer Internet Centres, с поддръжката на Европейската комисия. Събитието сплотява хиляди хора от повече от 140 страни в поддръжка на по-безопасния и по-добър интернет посредством разнообразни събития и действия в международен мащаб.

Българският Център за безвреден интернет също се включи посредством видео връзка в събитието в Страсбург.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР