Днес, 4 март, се навършват 142 години от рождението на

...
Днес, 4 март, се навършват 142 години от рождението на
Коментари Харесай

142 години от рождението на Тодор Александров

Днес, 4 март, се навършват 142 години от рождението на именития началник на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Александров.

В 1894 година в гр. Щип са учители Даме Груев и Гоце Делчев.

Именно те основават първия революционен комитет на новосъздадената Вътрешна македонска революционна организация.

Един от първите членове на този комитет е и бащата на Тодор Александров.

Малко по-късно като преподавател в гр. Радовиш бащата на Александров основава и първия революционен комитет в града.

С експлоадирането на Балканската война четите на Вътрешна македонска революционна организация вземат интензивно присъединяване като авангард на Българската войска.

Самият Тодор Александров като лидер на чета навлиза в Македония, освобождава град Кукуш и влиза в Солун преди идването на Българската войска.

Поведението на съдружниците на България обаче - Сърбия и Гърция, довеждат до експлоадирането на Междусъюзническата война през 1913 година

Още преди началото на войната Тодор Александров изпраща писмо до всички структури на Вътрешна македонска революционна организация в окупираните от сърбите и гърците елементи на Македония, с което ги приканва:

„ Дълг се постанова на всеки македонски деятел и член на Организацията да използва всички старания в тези съдбоносни за Македония моменти. За да извърши своя дълг, да пожертва всичко свое, само че да стори подвластното от него за изкарване на удобен край в идната война със Сърбия и Гърция. Уверен в цялостната удача на правата идея, поисквам триумф на всички българи. Да живее целокупна България! Довиждане в свободните български градове Скопие, Битоля и Солун! “.

На 31 август 1924 година покрай село Сугарево, Мелнишко, Тодор Александров пада погубен от враговете на българската идея в Македония.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР