Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.

...
Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака.
Коментари Харесай

671 се прегледаха в СБАЛОЗ – Варна по общинската програма, 1/3 от тях са насочени за допълнително лечение

Днес, 4 февруари, е Световен ден за битка с рака. През 2019 година Съюзът за интернационален надзор на рака започва тригодишна акция с тематиката: „ Аз съм и ще бъда ”. Тя приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.

„ Специализираната болница за интензивно лекуване на онкологични болести „ Д-р Марко А. Марков – Варна “ ЕООД е здравното заведение с най-дълъг стаж в провеждането на профилактика в страната. Близо 15 години експертите на болничното заведение отделят от свободното си време два пъти годишно за безвъзмезден обзор на пациенти с съществена цел – ранно разкриване на онкологични болести и тяхното сполучливо лекуване.
За първи път през предходната година тези стратегии бяха финансирани. СБАЛОЗ – Варна стана част от огромната профилактична стратегия на Община Варна. В нейните рамки – от 25 април до 30 ноември, през кабинетите на Диагностично-консултативния блок минаха 671 жители на Варна, от които 528 дами и 143 мъже, като най-активните са във възрастовия диапазон от 41 до 60 години. При към 1/3 от миналите профилактични прегледи са открити отклонения в индикаторите. Част от тях са ориентирани за спомагателни проучвания или за консулт със експерти, на други са назначени хирургично лекуване или терапия.
Новорегистрираните заболели в СБАЛОЗ – Варна през 2019 година са 2724 души, от които 2082 са от Варненска област, а 642 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са минали над 16 000 пациенти, а през стационара на болничното заведение в кв. „ Аспарухово “ – близо 14 685.
Водеща диагноза през 2019 година е рак на белия дроб, която за първи път изпреварва рака на простатата и я измества на втора позиция през предходната година. Колоректалният рак е на трето място при мъжете.
За първи път тази година се обрисува тревожна наклонност за увеличение броя на новорегистрираните случаи с рак на белия дроб и при дамите. Интересното е, че става въпрос за дами, които не са пушачи, отбелязва доктор Стелияна Стелиянова – медицински онколог в СБАЛОЗ – Варна. Като една от главните аргументи може да се одобри нечистият въздух. И през 2019 година шампионата по брой новооткрити случаи при дамите държи ракът на млечната жлеза., следван от рака на дебелото черво и на маточното тяло. И при двата пола обаче водещ е ракът на кожата. Нарастването му се отбелязва като наклонност и в народен, и международен мащаб.
През юли тази година болничното заведение ще означи четири години от старта на към момента единствената в страната Програма за психосоциална поддръжка на онкологични пациенти и техните близки. Анкетирането на пациентите на СБАЛОЗ – Варна продължава да регистрира, че водещи прочувствени проблеми при множеството от тях са тревогата, следвана от раздразнителност и боязън. Основните на практика проблеми на пациентите, заболели от рак, са решенията, свързани с провеждането на лекуване и финансовите неволи, идващи вследствие на диагнозата.
През януари 2018 година беше сложено началото и на Арт група за дами с онкологични болести, която разви своята работа през предходната година и следва да разшири активността си през новата 2020 година.
Екипът на СБАЛОЗ – Варна ще бъде съпричастен и тази година на тригодишна акция на Съюза за интернационален надзор на рака под надпис " Аз съм и ще бъда ". Ще продължи и провеждането на акции по над 15-годишната си стратегия за предварителна защита на онкологичните болести, осъществена безплатно от лекарите и гратис за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна.

* * *
Тригодишната акция на Съюза за интернационален надзор на рака, който провежда Световния ден за битка с рака, която общинската болница приветства, приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.
Кампанията има две посоки:
Как хората могат да си оказват помощ сами
• Направете здравословен избор на метод на живот, който включва отбягване на използването на тютюневи произведения, приемане на доста физическа интензивност, хранене със здравословна диета, ограничение на алкохола и сигурност на слънце.
• Запознайте се с признаци и признаци на рак и насоки за ранно разкриване, тъй като намирането на рак постоянно прави по-лесно лекуването.
• Споделяйте истории за техния личен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за поддръжка, с цел да помогнете за позитивна смяна за всички хора, наранени от рак.
• Когато е допустимо, използвайте работа и други ежедневни действия по време и след лекуване на рак като благоприятни условия за поддържане на нормалност, рутина, непоклатимост, обществени контакти и приходи.

Как хората могат да оказват помощ на другите

• Подкрепете пациенти с рак и оживели с физическото и прочувственото влияние на рака даже след края на лекуването.
• Да призове държавните водачи да се ангажират с съответни запаси за понижаване на смъртните случаи от рак и обезпечаване на по-добро качество на живот за пациентите и оживелите.
• Обучете себе си и другите за връзката сред някои държания на метода на живот - в това число пушенето, неприятното хранене и неналичието на физическа интензивност - и риска от рак.
• Разплитайте клюки и легенди, които водят до стигма и дискриминация против хора с рак в някои общности.
• Насърчавайте учебните заведения и работните места да ползват политики за хранене, физическа интензивност и възбрана на тютюнопушенето, които да оказват помощ на хората да одобряват здравословни привички за цялостен живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР