Днес, 4 февруари е Световен ден за борба с рака.

...
Днес, 4 февруари е Световен ден за борба с рака.
Коментари Харесай

Профилактиката на рака – шанс за 5 от 100 прегледани, сочи статистиката на СБАЛОЗ - Варна

Днес, 4 февруари е Световен ден за битка с рака. На този ден организации и хора по целия свят се сплотяват, с цел да покачат осведомеността за рака и работят, с цел да го трансфорат в световен приоритет в опазването на здравето.

Очаква се статистиката да регистрира 9,5 милиона души, напуснали света вследствие на заболяване от рак през 2018 година - към 26 000 смъртни случая на рак дневно - и този брой се чака да нарасне.

Тази година Съюзът за интернационален надзор на рака, който провежда Световния ден за битка с рака, започва нова тригодишна акция с тематиката: „ Аз съм и ще бъда ”. Тя приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.

„ Специализирана болница за интензивно лекуване на онкологични болести доктор Марко А. Марков – Варна “ ЕООД към този момент повече от 10 години освен лекува диагностицираните раково заболели, само че се пробва да подхваща превантивни ограничения и да открива болестта в предраков или начален етап.

В резултат на безплатната профилактична стратегия на болничното заведение, която се осъществя всяка година напролет и есента и обгръща съвсем всички най-често срещани диагнози, доста пациенти получиха по-голям късмет за изцяло изцеление или по-голяма преживяемост.

През предходната година в границите на двете едномесечни акции през кабинетите за профилактика са минали 206 варненци. При 5% от тях са открити онкологични болести и то в ранен етап. Назначено им неотложно лекуване, което доста е нараснало възможностите им за сполучливо изцеление.

Новорегистрираните заболели в СБАЛОЗ – Варна през 2018 година са 2582 души, от които 2028 са от Варненска област, а 554 – от Добричка. През кабинетите на Диагностично-консултативния блок са минали 16 495 пациенти, а през стационара на болничното заведение в кв. „ Аспарухово “ – 13 961. Новозакупената с общински средства ендоскопска и лапароскопска инсталация доста ще увеличи потенциала за диагностика и щадящо оперативно лекуване на пациентите.

Най-често срещаните диагнози при мъжете през 2018 година са рак на простата, рак на бял дроб и рак на дебело черво, а при дамите – рак на млечна жлеза, рак на дебело черво и рак на матката.

През юли тази година болничното заведение ще означи три години от старта на към момента единствената в страната Програма за психосоциална поддръжка на онкологични пациенти и техните близки. Тя бе стартирана за да отговори на нуждата от информация и профилирана психична помощ за пациентите с рак и техните фамилии, както и да спомага за облекчение процеса на лекуване, реализиране на по-добро качество на живот и професионална грижа, в това число посредством съвещания от немедицински експерти, като обществен служащ и юрист.

Анализ на данните, от прелюдия Скрининг за самокритика на дистрес демонстрира, че от интервюираните над 6000 пациенти се показват най-често тревога, следвана от раздразнителност и боязън в категорията Емоционални проблеми, свързани с заболяването.

В категорията Практически проблеми пациентите преди всичко означават решение за лекуване, а на второ финансови проблеми.

Отчита се и наклонност, която демонстрира,че все по-често близки на пациенти търсят консултация с клиничен психолог във връзка въпроси, свързани с общуването с пациента или с посрещането на промени, които виждат в държанието на околните си - изолираност, несдържаност и нервност, отвод от лекуване и така нататък

Пациентите се обръщат към обществен служащ най-често с проблеми, свързани със обществените им права и благоприятни условия за подкрепяне, които дава страната и общината.
Най-честите съвещания с юрист са във връзка трудово-правни взаимоотношения сред пациент с онкологично заболяване и шеф.

През януари 2018 година беше сложено началото и на Арт група за дами с онкологични болести, като следваща грижа и част от Програмата за психосоциална поддръжка на онкологични пациенти и техните близки.

Всяка седмица дамите от групата се събират, с цел да споделят, както своите нови креативен музи, по този начин и персоналните си прекарвания в пространство, в което ще бъдат чути, разбрани, подкрепени и насърчени.

Благодарение на творбите на изкуството, изработвани от членовете на групата за арт терапия, които се продават по време на благотворителни събития, се набират и средства за прехрана на програмата, която не се финансира от нито една институция.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна е съпричастен на оповестената тригодишна акция на Съюза за интернационален надзор на рака под надпис " Аз съм и ще бъда ".

Болницата ще се включи интензивно и в общинската стратегия за профилактика на онкологичните болести в направленията щитовидна жлеза, рак на шийката на матката, рак на простатата и рак на белия дроб. Ще бъде продължена и обичайна профилактична стратегия за предварителна защита на онкологичните болести, осъществена безплатно от лекарите и гратис за пациентите от екипа на СБАЛОЗ – Варна.

Тригодишната акция на Съюза за интернационален надзор на рака, който провежда Световния ден за битка с рака, която общинската болница приветства, приканва за персонален ангажимент за понижаване на световното задължение на рака.
Кампанията има две посоки:

Как хората могат да си оказват помощ сами

•Направете здравословен избор на метод на живот, който включва отбягване на използването на тютюневи произведения, приемане на доста физическа интензивност, хранене със здравословна диета, ограничение на алкохола и сигурност на слънце.

•Запознайте се с признаци и признаци на рак и насоки за ранно разкриване, тъй като намирането на рак постоянно прави по-лесно лекуването.

•Споделяйте истории за техния личен опит с рака, общувайте с лицата, вземащи решения, и се присъединете към групи за поддръжка, с цел да помогнете за позитивна смяна за всички хора, наранени от рак.

•Когато е допустимо, използвайте работа и други ежедневни действия по време и след лекуване на рак като благоприятни условия за поддържане на нормалност, рутина, непоклатимост, обществени контакти и приходи.

Как хората могат да оказват помощ на другите

•Подкрепете пациенти с рак и оживели с физическото и прочувственото влияние на рака даже след края на лекуването.

•Да призове държавните водачи да се ангажират с съответни запаси за понижаване на смъртните случаи от рак и обезпечаване на по-добро качество на живот за пациентите и оживелите.

•Обучете себе си и другите за връзката сред някои държания на метода на живот - в това число пушенето, неприятното хранене и неналичието на физическа интензивност - и риска от рак.

•Разплитайте клюки и легенди, които водят до стигма и дискриминация против хора с рак в някои общности.

•Насърчавайте учебните заведения и работните места да ползват политики за хранене, физическа интензивност и възбрана на тютюнопушенето, които да оказват помощ на хората да одобряват здравословни привички за цялостен живот.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР