Днес, 30 юни. в село Климентово до Варна ще се

...
Днес, 30 юни. в село Климентово до Варна ще се
Коментари Харесай

Международен фолклорен събор „За да остане българското” днес във варненско село

Днес, 30 юни. в село Климентово до Варна ще се организира Първият интернационален фолклорен събор „ За да остане българското ”, оповестиха уредниците.

Мотото на събора е „ Празник на гайдата ”.

За присъединяване в събора са записани над 450 участници – артисти, танцьори, фолклорни групи от голям брой селища от Варненска област, а по този начин също сформира от доста читалища в региона. Ще звучат мелодии, изпълнени на гайда от най-изкусните гайдари от Североизточна България.

Във фолклорния фестивал ще се включат и реализатори от Молдова и Украйна. Ще вземат участие: Вокален отбор за молдавски песни „ Церенкуца ”; дует Олга Бабина и Олга Джумалиева с осъществяване на български песни; Наталия Донева и Мария Катаной, бесарабски певици от гр. Рени, Украйна.

Ще има и съпътстващи мероприятия на събора: Изложение и пазар на обичайни храни и артикули от локални производители, които отразяват традициите за хранене на българина през вековете – трайни месни и тестени изделия; млечни продукти; пресни плодове и зеленчуци; питиета.

„ Сръчността на българката ” е тематиката на другата съпътстваща самодейност със щандове на домашни занаяти и занимания. Изделия от ръчно направени тъкани, текстил, плетива, бродерия, керамика, иконопис, дърворезба и други старинни занаяти.

През този празничен ден участниците и гостите на фолклорния събор ще имат опция „ да се потопят ” в обичаите, традициите, занаятите и кухнята на българите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР