Днес, 22 ноември 2019 г., магистратите и служителите от Специализирана

...
Днес, 22 ноември 2019 г., магистратите и служителите от Специализирана
Коментари Харесай

От Специализирана прокуратура излязоха със становище относно политизирането на процедурата за избор на главен прокурор

Днес, 22 ноември 2019 година, магистратите и чиновниците от Специализирана прокуратура показаха поддръжка на изразено мнение от Асоциацията на прокурорите в България във връзка опита за политизиране на избора за основен прокурор на Република България.

Декларацията е адресирана до Висшия правосъден съвет, до Президента на Република България и до Инспектората на Висшия правосъден.

Текстът на декларацията на прокурорите от магистратите и чиновниците от Специализирана прокуратура публикуваме в атачмънта.

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
КОПИЕ:

до ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО ИНСПЕКТОРАТА НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ, УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАДЕВ, УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ТОЧКОВА,

Прокурорите, следователите и правосъдните чиновници при Специализирана прокуратура поддържат изцяло позицията на Асоциацията на прокурорите в България, изразена в мнение на управителния им съвет към Вас.

Свидетели сме на безпрецелентна интервенция на избрани политически кръгове в независимостта на правосъдната власт.

Прокуратурата на Република България е призвана да пази правата и законните ползи на българските жителите, като събитията от последните седмици й основават обилни усложнения да извършва това свое обвързване.

По никакъв метод не би трябвало да се позволява професионалните и юридически критерии за избор на основен прокурор на Република България да бъдат подценявани.

Специализирана прокуратура показва цялостна поддръжка на мнението от страна на Асоциацията на прокурорите в България, че е неприемливо съдии да реализират въздействие в процедура за избор на основен прокурор, какъвто е духьт на измененията в закона.

Благодарим на членовете на Прокурорската гилдия при Висшия правосъден съвет, че по време на полемиките за избор на основен прокурор се отстояваха напълно позициите на магистратите в Прокуратура на Република България.

С УВАЖЕНИЕ,
ПРОКУРОРИ, СЛЕДОВАТЕЛИ И СЪДЕБНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПРОКУРАТУРА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР