Днес, 18 ноември 2020 г., Комисията за защита от дискриминация

...
Днес, 18 ноември 2020 г., Комисията за защита от дискриминация
Коментари Харесай

Комисията за защита от дискриминация се захвана с проф. Михаил Мирчев и лекциите му

Днес, 18 ноември 2020 година, Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) се самосезира по отчет на Наско Атанасов, член на КЗД. Докладът е по отношение на изнесената в медиите информация от отворено писмо на студенти за език на омразата и проповядване на расизъм и ксенофобия в лекциите проф. Михаил Мирчев.
Ще бъде формирано произвеждане пред КЗД, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация.
 Ирини Зикидис: Войната за мозъците на хората продължава още по-яростно, на прицел са университетите Ирини Зикидис: Войната за мозъците на хората продължава още по-яростно, на прицел са университетите
" Преди време ми споделяха " Абе какво се занимаваш да коментираш западния троцкизъм, тая нелепост няма по какъв начин да пристигна в България ". Оказа се,...
Става въпрос за отворено писмо на студенти, в което Мирчев беше упрекнат в втълпяване на " научен расизъм ". Писмото е на Студентското общество за тъждество при Софийския университет. Ето и най-скандалният му фрагмент:
" От няколко дни проф. Мирчев разгласява в своя ютюб канал записи на лекциите си пред студенти от СУ, в които разпростира крайнодесни и фашистки теории, от дълго време отхвърлени от научната общественост. Сред множеството расистки и обидни образци, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите против роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и прочие Така да вземем за пример във втората си лекция професорът назовава пакистанците и афганистанците „ примитивни културни правила още от седми век “ и възпроизвежда лъжовни расистки тропи, ориентирани против ромите. Той назовава чернокожите и арабски мигранти в Италия „ нападателно и нежелаещо да се интегрира “ малцинство. В третата си лекция споделя за бежанците от Пакистан, Ирак, Сирия, Афганистан и Африка, че са „ надълбоко необразовани хора “, „ неспособни да учат, да имат полезност за учене “, „ годни единствено за някакъв доста първичен ръчен труд “. Малко по-рано в същата лекция назовава ромите в България „ много нападателна общественост с доста нападателно държание “. Прекарва дълго време да изяснява за раждаемостта на „ циганките “, която „ раздува общността им “. Допълнително проф. Мирчев се обръща към една от студентките вместо с името ѝ, с „ майката на две деца “, а по-късно в същата лекция споделя: „ На мен ми се желае вие, дамите, да вземете да раждате малко по-навреме и малко повече! "

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР