Днес, 17 юли 2022г., Варненският аквариум празнува 90 години от

...
Днес, 17 юли 2022г., Варненският аквариум празнува 90 години от
Коментари Харесай

Варненският аквариум празнува 90 години от създаването си

Днес, 17 юли 2022г., Варненският аквариум чества 90 години от основаването си.

На днешна дата през 1932 година, след осъществен главен ремонт Н.В. цар Борис III публично открива Морската биологична станция с Аквариум във Варна.

Днес, централната зала на Аквариума разкрива пред погледа на посетителите впечатляваща сбирка от сладководни и морски жители, показани в естествената им среда. В няколко прилежащи зали са подредени експозиции, даващи цялостна визия за флората, фауната и характерните особености на Черно море.

В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се наблюдава миграцията на рибите, образно да се прегледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многочислените типове рапани, миди, водорасли и микроорганизми.

Освен това е налична библиотека с повече от 30 000 научни и профилирани книги, учебници, периодически издания в региона на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, риболовство и рибна промишленост, марикултури, акваристика и други Библиотеката пази неповторими остарели книги и карти, оповестени през 19 век.

Сградата на Института по рибни запаси е издигната по концепция на Н.В. цар Фердинанд I през 1906-11 година Проектът е дело на проектант Дабко Дабков. Използването на Аквариума по предопределение се забавя заради войните за обединяването на българския народ (1912-13 г.; 1915-18 г.) и превръщането му в квартира на войскови елементи и тракийски бежанци, а след това - във Военноморско (1918-22 г.) и Рибарско учебно заведение (1922-1930 г.).

След осъществен главен ремонт на 17.07.1932 година Н.В. цар Борис III публично открива Морската биологична станция с Аквариум към Софийския университет. През 1954 година тя е преобразувана в Научно-изследователски институт по риболовство и рибна индустрия, преименуван поредно на Централен научно-изследователски институт по рибовъдство и лов на риба (1961 г.), Научно-изследователски институт за рибно стопанство и океанография (1965 г.), Научно-изследователски институт по океанография и рибно стопанство (1968 г.), Институт по рибни запаси (1973 г.). Учени от ИРР са в основата на основания през 1973 година Институт по океанология – Българска академия на науките.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР