Днес, 11 декември, от 17:00 часа в зала Проф. Марин

...
Днес, 11 декември, от 17:00 часа в зала Проф. Марин
Коментари Харесай

Лекция за гравитационните вълни в БАН ще изнесе носител на Нобелова награда

Днес, 11 декември, от 17:00 часа в зала " Проф. Марин Дринов " на Българската академия на науките (БАН) носителят на Нобеловата премия по физика за 2017 година професор Бари Бариш ще изнесе лекция на тематика " Гравитационни талази: от детекторите до регистрирането им ", оповестиха от Българска академия на науките.
Професор Бариш ще приказва за провокациите при осъществяване на опита за разкриване на гравитационните талази и за техническите нововъведения, които разрешават потвърждаването на общоприетия в актуалната физика мироглед на Айнщайн за характера на гравитацията.
Проф. Бариш работи в Калифорнийския софтуерен институт (Caltech) и е лекар по физика на високите сили. От 1997 година под неговото управление и с финансиране от Националния теоретичен фонд се реализира планът LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory), който е за създаване и стартиране в употреба на обсерватория за наблюдаване на гравитационни талази, употребявайки метода лазерна интерферометрия. Лазерните интерферометри за осъществяване на опита са ситуирани в Ливингстън, Лос Анджелис и в Ханфорд, Вашингтон. Днес планът LIGO е интернационален и сплотява над хиляда учени от повече от двадесет страни.
С създадените LIGO детектори за хващане на необикновено слаби сигнали и рационализиране на методиката на 14 септември 2015 година са следени за първи път гравитационни талази, които са резултат от сливането на две черни дупки. Регистрираният в двете обсерватории сигнал е наименуван GW150914 и е първото доказателство за тяхното битие, предсказано още преди 100 години от Айнщайн в Общата доктрина на относителността. Откритието е оповестено на конференция на 11 февруари 2016 година През 2017 година Нобеловият комитет присъжда премията за физика на Райнер Вайс, Бари К. Бариш и Кип С. Торн, които „ със своя възторг и увереност имат скъп принос за триумфа на LIGO “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР