Днес - 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители. Отдаваме

...
Днес - 1 ноември, отбелязваме Деня на народните будители. Отдаваме
Коментари Харесай

Честит Ден на народните будители!

Днес - 1 ноември, означаваме Деня на националните будители. Отдаваме респект на делото на българските просветители, книжовници и революционери.



На тази дата почитаме паметта и великите каузи на борците ни за национално избавление, съумели да запазят през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за национална свяст и българско съзнание.свети будители на възраждащия се народен дух, блян към обучение и словесност.



За първи път Денят на националните будители се празнува през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предлагането за отбелязване на 1 ноември като празник на националните будители. От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис Трети е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е неразрешен.



Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание на 28 октомври 1992 година, когато е разгласен публично за Ден на националните будители и за задочен ден за всички образователни заведения в страната.

Честит празник, българи! 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР