Днес, 1 февруари, от 11 часа ще бъде почетена паметта

...
Днес, 1 февруари, от 11 часа ще бъде почетена паметта
Коментари Харесай

Отдаваме почит на жертвите на комунизма в България

Днес, 1 февруари, от 11 часа ще бъде почетена паметта на жертвите на комунизма в България. Поклонението ще бъде на нормалното място – в градинката пред НДК в София, пред храма „ Свети Георги “, където е повдигнат и мемориалът на жертвите на комунизма.  Ще бъде отслужена  панихида от митрополит Геврасий и отдаване на респект пред паметта на репресираните от тоталитарния режим. 

1-ви февруари е една от най-черните дати в новата ни история. През 1945 година на този ден са изпълнени смъртните присъди на някогашните регенти, дворцови съветници, министър-председателя, министри и народни представители от 25-то Народно заседание. Те са издадени от Първи и Втори висши сформира на така наречен Народен съд, проведен от новата комунистическа власт под диктовката на Георги Димитров от Москва.

1 февруари се уважава за първи път през 2011 година, когато е одобрен с решение на държавното управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов като формален Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим.

Това става по предложение на президентите на Република България доктор Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат концепцията от политическия бежанец държавник и човеколюбец Дими Паница.
Росен Плевнелиев е единственият настоящ президент, който с гвардейска рота е отдавал респект пред паметника на жертвите. През първия си мандат като държавен глава на България Румен Радев не помни жертвите на комунизма и нито един път не сведе глава за респект пред паметта им. Така утвърди политиката за разделяне и опълчване на нацията.

Мемориалът на жертвите на комунизма пред НДК е иницииран от над 100 души – репресирани и близки на починали, интелектуалци и политици през 1994 година.

Строителството е осъществено в интервала 1997-1999 година Средствата са дарени от стотици родолюбиви българи. Първите донори са инж. Цветан Иванчев и поетесата Жени Заимова, а главният спомоществовател е Илия Илиев, политически бежанец в Съединени американски щати, чието подаяние от 60 000 $ е в памет на родителите му Султана и Богдан Илиеви, преследвани и мъчени от комунистите. Мемориалът е открит на 11 септември 1999 година с тържествена църковна работа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР