Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви пред репортери, че

...
Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, заяви пред репортери, че
Коментари Харесай

Кремъл нарече пълна лъжа твърденията, че Пригожин е бил убит по заповед на Москва

Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, съобщи пред кореспонденти, че сега тече следствие на самолетната злополука в сряда вечер, в която, по думите на съветския президент, са починали Пригожин и негови доближени. Песков означи, че Путин не се е срещал напоследък с Пригожин.

Вчера президентът на Русия изрече съболезнованията си на фамилията на притежателя на ЧВК " Вагнер ", като с това наруши мълчанието си след авиокатастрофата, в която няма оживели. Тя стана два месеца след несполучливия протест на частната войска на Пригожин против Кремъл.

Песков съобщи още, че за момента не може да се каже дали съветският президент ще участва на погребението на Евгений Пригожин, само че означи, че " графикът (на държавния глава) е доста претрупан ".

Русия стартира следствие на самолетната злополука, само че към момента не е оповестила водеща версия за повода, довела до неочакваното рухване на машината от небето. Освен това не е доказана публично самоличността на десетимата починали, чиито тела бяха извадени от отломките на самолета.

Западни политици и коментатори към този момент допуснаха, че Путин е разпоредил убийството на Пригожин, с цел да накаже наемническия началник за вдигнатия от " Вагнер " протест на 23 и 24 юни, отбелязва Ройтерс. Въпросните събития бяха най-голямото тестване за властта на Путин, пред което съветският президент се е изправял за повече от две десетилетия отпред на страната.

" В момента има доста спекулации към тази самолетна злополука и трагичната гибел на пасажерите на борда, измежду които Евгений Пригожин. Разбира се, Западът показва всички тези спекулации през добре известната ни позиция ", съобщи Песков.

" Всичко това е една безспорна неистина, а тук, когато отразявате тематиката, е нужно да се основавате на обстоятелства. Засега обаче няма доста обстоятелства. Те би трябвало да бъдат открити в хода на следствието ", сподели прессекретарят на съветския президент. Той означи, че дружно с резултатите от следствието би трябвало да се изчакат резултатите от другите проби, взети от телата.

Песков уточни още, че ръководената от Пригожин частна военна компания не съществува юридически. " Вагнер " са група хора, които имат " огромен принос " за съветската военна акция в Украйна, означи той и отличи техния " подвиг ".

През юни Владимир Путин назова протеста на наемниците " нож в гърба ", напомня Ройтерс.

Що се отнася до президента на Русия, Кремъл разгласи, че той не възнамерява да участва персонално и на срещата на върха на Г-20 в Индия идващия месец. Международният углавен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на съветския държавен глава по обвинявания във военни закононарушения в Украйна - нещо, което Кремъл изрично отхвърля. Това значи, че Путин рискува да бъде задържан щом напусне територията на Русия. Тази седмица той взе присъединяване посредством видеоконферентна връзка в срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, а на място в града в Република Южна Африка Русия бе представлявана от външния министър Сергей Лавров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР