Дмитри Каневски, Новият американски пакет с помощи за Украйна в

...
Дмитри Каневски, Новият американски пакет с помощи за Украйна в
Коментари Харесай

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Дмитри Каневски,

Новият американски пакет с помощи за Украйна в размер на 61 милиарда $ е „ невиждан по своя размер “, счита военният наблюдаващ Майк Мартин от Кралския лицей в Лондон. Помощта надвишава общия размер на американската помощ за Украйна, предоставена до началото на 2024 година: " И до момента в тази война сме употребявали термина „ гейм чейнджър “, без от това да е произлизало нещо значително. Но в този момент мисля, че това е тъкмо такава повратна точка “, споделя той за Дъждовни води.

Артилерийски снаряди и усилване на украинската Противовъздушна отбрана

Британският специалист допуска, че " по-голямата част от тези средства ще бъдат изразходвани за артилерийски снаряди, от които Украйна в този момент изпитва краен дефицит, както и за противовъздушна защита (ПВО) “. Неговата колежка от Кралския лицей Марина Мирон също счита, че забележителна част от средствата ще бъдат употребявани за усилване на противовъздушната защита, и по-специално на системите „ Пейтриът “. Освен това – на фона на следващата готовност в Украйна – ще трябват пари за образованието на военните, за заплати, съоръжение и така нататък Другата част от средствата ще отидат за закупуването на муниции, и по-специално на артилерийски снаряди, прибавя Мирон.

На друга значима задача обръща внимание немският полковник от запаса Волфганг Рихтер: нужно е безвредно превозване на тези муниции до фронта. " Украйна сама би трябвало да провежда тези вътрешните доставки ", споделя той и прибавя, че става дума за доста дълги логистични направления - до 1000 километра по релсов път и пътища, които Русия най-вероятно ще се опита да нападна. Затова на напред във времето излиза отбраната на логистичните направления за доставяне, споделя о.з. полковникът от Бундесвера.

Неговият сътрудник - о.з. полковник Ралф Тиле - показва, че евентуално ще мине най-малко седмица преди американската помощ да стигне до Украйна. Той чака Русия да продължи да нанася целенасочени удари по украинската сериозна инфраструктура. Тиле разказва сегашната обстановка на фронта като „ доста рискова “.

Анализаторите от основания във Вашингтон Институт за проучване на войната също предизвестиха в последния си обзор от 21 април, че съветските военни евентуално ще засилят настъпателните интервенции и въздушните удари през идващите няколко седмици.

Ще си върнат ли украинците самодейността?

Основно заради дефицит на муниции украинската войска загуби самодейността на бойното поле през октомври предходната година, а поради пропуски в противовъздушната защита украинските градове започнаха да понасят по-големи вреди от съветските въздушни офанзиви. Сега, с новата американска помощ, украинците към този момент няма да са принудени да пестят муниции за артилерията, както през последните няколко месеца, споделя английският специалист Майк Мартин. Освен това обещаните по-рано на Украйна изтребители F-16 също са " на път ", което би трябвало фрапантно да промени обстановката в небето, счита той и показва своята убеденост, че украинците ще съумеят да спрат настъплението на руснаците.

Друг сериозен фактор, който специалистите акцентират, е включването на ракети с отдалечен обхват на деяние ATACMS в пакета от помощи на Съединени американски щати. Украинската войска за първи път употребява тези ракети с обхват на деяние 160 км през октомври 2023 година Сега Украйна може да получи това свръхмощно оръжие в по-големи количества и с повишен обхват на деяние.

Помощта от Съединени американски щати – допинг за морала на украинците

Всичко това – артилерийските муниции, самолетите F-16, ракетите с отдалечен обхват и подсилването на украинската Противовъздушна отбрана – може да направи по този начин, че съветската авиация да загуби превъзходството си и в небето, счита шефът на основаната в Киев „ Нова мрежа за геополитически проучвания “ Михайло Самус. " Това ще бъде нова епоха, нов стадий в тази война ", споделя той за Дъждовни води. Самус не изключва даже украинците да подхващат и нова контраатака.

И на още един резултат от утвърдената американска помощ обръщат внимание военните наблюдаващи: " Това ще се отрази на морала и бойния дух на украинците, изключително на тези от тях, които са се опитвали да избегнат мобилизацията ", споделя Марина Мирон. Много от тях са се страхували, че - като са лишени от запаси - няма да могат да се опълчват на руснаците. Новата помощ може да разсее това тяхно безпокойство и да убеди скептиците да се причислят към армията, прибавя тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР