Върховният съд в Пакистан ще се произнесе по обжалване на присъдата на бившия министър-председател Имран Хан

...
Длъжностни лица казват, че се очаква висшият съд в столицата
Коментари Харесай

Длъжностни лица казват, че се очаква висшият съд в столицата на Пакистан да издаде решаващо решение относно обжалване от затворения бивш министър-председател на страната Имран Хан срещу неотдавнашната му присъда и тригодишна присъда по дело за подкуп

От MUNIR AHMED Associated Press, 24 август 2023 г., 6:36 AMTwitter, за да изрази своя оптимизъм за потенциалното освобождаване на Хан. Въпреки осъждането и присъдата си, Хан е популярен в Пакистан. Неговата опозиционна партия Pakistan Tehreek-e-Insaf се очаква да затрудни политическите опоненти на предстоящите избори.

Хан няма да може да участва в изборите, освен ако обжалването му не бъде уважено и той не бъде освободен от затвора.

По-рано през август Пакистанската избирателна комисия лиши Хан от право да се кандидатира за длъжност за пет години въз основа на неговата присъда и присъда. Съгласно законите на Пакистан нито едно осъдено лице няма право да ръководи партия, да се кандидатира на избори или да заема публична длъжност.

След свалянето си през 2022 г. Хан каза, че неговата отстраняването е заговор от Вашингтон, неговия наследник Шехбаз Шариф и пакистанските военни - обвинения, които и тримата отричат. Шариф се оттегли този месец след изтичането на мандата на парламента.

Правният екип на Хан също е подал петиция до Върховния съд на Пакистан, за да поиска неговото освобождаване. Въпреки това Върховният съд каза, че ще се заеме с въпроса едва след като Върховният съд на Исламабад се произнесе по жалбата на Хан.

Върховният съд трябва да изслуша петицията на Хан по-късно в четвъртък на фона на задълбочаващите се политически сътресения. Предстоящото гласуване беше допълнително усложнено, след като органът за надзор на изборите обяви на 17 август, че изборите трябва да бъдат отложени, тъй като са му необходими четири месеца, за да преначертае избирателните райони, за да отрази наскоро проведеното преброяване.

Съгласно конституцията гласуването трябва да се проведе през октомври или ноември, а служебният министър-председател Ануар-ул-Хак Какар ръководи ежедневните дела .

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР