Длъжниците в страната, които не могат да върнат заемите си

...
Длъжниците в страната, които не могат да върнат заемите си
Коментари Харесай

Дават втори шанс на длъжниците

Длъжниците в страната, които не могат да върнат заемите си към банки, бързите заеми или да платят битовите си сметки ще получат втори късмет. Това е задачата на нов закон за неплатежоспособност на физическите лица, който е създаден от специалисти към омбудсмана Мая Манолова. Идеята на закона, е във банкрут да могат да бъдат обявявани всички жители, както и бизнесмени като да вземем за пример самоосигуряващи се и хора със свободни специалности.

Предлага се да има три разновидността на процедурата за оповестяване в неплатежоспособност съгласно приходите на длъжника. В първия случай длъжникът има приходи в размер над несеквестируемия най-малко, който зависи от членовете на фамилията. В този случай част от задълженията може да бъдат опростени. Но ще би трябвало да се контракти погасителен проект с кредиторите и длъжникът да изплати останалите си борчове в границите на 3 или 5 години. При втория вид длъжникът няма приходи, само че има имущество, което ще бъде разпродадено. Но няма да се пипа единственото му жилище, както и обзавеждането и главната битова техника. При третия вид длъжникът няма никакви приходи и имущество. В този случай той незабавно ще бъде обявяван във банкрут, само че през идващите 10 години част от приходите му, и имуществото, което придобива, ще отиват за кредиторите. След приключване на тези 10 години ще бъде освобождаван от старите си отговорности. Хората, които са оповестени във банкрут, няма да могат да взимат нови заеми са период от 3 или 5 години, в това число да употребяват кредитни карти.

В края на 2017 година неприятните заеми в страната са на стойност 4,7 милиарда евро, като 3,4 милиарда евро от тях са просрочени над 90 дни. Лошите потребителски заеми са за 400 млн. евро.

34% от българите имат заем, сочи изследване на социологическата организация Глобал Маркетс, което беше показано дружно с концепциите за нов закон за персоналния банкрут. Най-често закъснение при заплащането на вноските има при бързите заеми – 59% от ползвателите на тези финансови артикули са бавили част от вноските си. На последващо място са закъсненията при погашение на заеми от близки и другари (44%), и лизинг (42% са имали закъснения). Сред аргументите хората да не могат да върнат заемите си, са оставане без работа, заболяване или смяна на бизнес средата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР