Длъжниците да влизат в затвора, ако поискат обявяване във фалит

...
Длъжниците да влизат в затвора, ако поискат обявяване във фалит
Коментари Харесай

Длъжниците в затвора, ако скрият пари

Длъжниците да влизат в пандиза, в случай че изискат оповестяване във банкрут и по-късно скрият част от парите си.

Това плануват промени в проектозакона за неплатежоспособност на физически лица, които са импортирани от депутати от ППДБ преди второ четене на текстовете.

Предложението на депутатите от ППДБ е човек да влиза в пандиза за период до три години за тенденциозен фалит, в случай че изиска от съда оповестяване в неплатежоспособност и по-късно скрие или даде на близки или родственици пари или скъпи движимости, които може да бъдат взети от кредиторите.

В момента такава наказателна отговорност е планувана за търговци в процедура по банкрут.

Друго предложение на депутатите планува, да не бъдат опрощавани отговорности на човек, който 5 години преди да изиска оповестяване в неплатежоспособност е продал движимост или имущество на занижена цена. Идеята на измененията е да бъдат пресечени опити на длъжници съзнателно да увредят ползите на кредиторите, гласят претекстовете.

Предложения към законопроекта са създали и депутати от ГЕРБ-СДС и от “Възраждане ”.

Народните представители от ГЕРБ-СДС оферират законът за банкрут на жители да бъде прилаган единствено при задължения в размер над 30 минимални заплати.

При приемане на това предложение, за хората с по-малки отговорности законът няма да бъде прилаган и борчовете им няма да може да бъдат опрощавани.

С повишение на прага “ще се ограничи възбуждането на правосъдни производства за отговорности, които не съставляват огромна стопанска тежест ”, написа в претекстовете на депутатите.

Да не бъдат опрощавани и задълженията на хора, които са продали свое имущество на забележителна стойност на обвързвано лице през последните две години преди подаване на молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, оферират още депутатите от ГЕРБ-СДС. Идеята е в този случай длъжникът да бъде считан за безсъвестен и надлежно да не може да се възползва от новия закон.

Ако след привършване на процедурата по оповестяване в неплатежоспособност, част от борчовете на длъжника са опростени, той да бъде лишаван от правото да упражнява комерсиална активност като едноличен търговец, да заема длъжността шеф или член на директорски или контролен орган в комерсиално сдружение, както и да бъде безкрайно виновен съучастник в комерсиално сдружение, оферират още депутатите от ГЕРБ-СДС. Целта е да се “въздейства дисциплиниращо върху държанието на участниците в стопанския оборот ”, гласят претекстовете на депутатите.

Законът да бъде ползват да отговорности в размер над 5 минимални заплати, тест за борчове над 3900 лева, оферират депутати от “Възраждане ”. Освен това те желаят целият развой по оповестяване на човек в неплатежоспособност напълно да бъде движен от съда, а не от синдик. Така длъжникът няма да заплаща за заплата на синдика. Да бъдат съкратени и периодите, в които ще опрощават отговорностите на длъжници, оферират от “Възраждане ”. Проектът на Министерски съвет планува това да става три години след пускане на процедурата, а депутатите желаят срокът да бъде скъсен на една година. А в случай че длъжникът няма имущество, което да покрие най-малко една трета от задълженията му, срокът за опрощаване на борчовете да бъде година и половина, вместо предлаганите от Министерски съвет 5 години, желаят депутатите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР