Длъжен съм да направя всичко възможно процесът по избор на

...
Длъжен съм да направя всичко възможно процесът по избор на
Коментари Харесай

Радев: Ще направя всичко възможно изборът на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза

Длъжен съм да направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия. Но вие от своя страна направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани освен във връзка с избора, състава и контрола върху служебния кабинет, само че и върху определянето на времевите параметри в процеса за установяване на идващите избори. И вие доста скоро ще разберете за какво, когато поканя всички вас, политическите партии, на съвещания, да се вземе извънредно решение, по този начин, както е записано в член 99, алинея 5 на Конституцията.

Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 връчи мандат за сформиране на държавно управление на Николай Денков, излъчен от втората по величина парламентарна група в 49-ото Народно заседание – „ Продължаваме Промяната-Демократична България “, като претендент за министър-председател. Николай Денков върна на президента несбъднат получения мандат.

Държавният глава сложи въпроса за процесите, които към този момент протичат вследствие на гласуваните в сегашния парламент промени в главния закон на България. „ Тесният кръг от благоприятни условия за избор на длъжностен министър-председател се стесни още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсмана “, уточни президентът, напомняйки за подадената оставка на Елена Чернева-Маркова.

Румен Радев означи, че тя е била единствената фигура от посочените в Конституцията, която не е нито индиректно, нито непосредствено близка с никоя политическа партия и единствена в листата, за която е ясно, че няма несъответственост. Румен Радев изрази учудването си, че когато тази оставка беше оповестена през днешния ден в Народното събрание, народните представители останаха безмълвни и не е имало реакция.

„ А съгласно мен трябваше да има въпроси: Защо? Как? Какви претекстове? Как по този начин внезапно тъкмо през вчерашния ден? Имало ли е напън? Защо не се инициира чуване? “, добави президентът. „ Ако за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода “, сподели още президентът.

По думите на президента към този момент е доста късно за отправената от политическата групировка молба изборите за Европейски парламент и парламентарните избори да се проведат дружно. Той подсети апела си да не се подхващат недомислени промени в Конституцията на страната, изключително във връзка с служебния кабинет. „ Вие ги предприехте и в този момент въпросите към този момент стават доста повече от отговорите “, сподели още Румен Радев.

„ Разбирам вашите терзания, само че вие направихте всичко допустимо тази институция да не може да владее процесите, както беше до момента “, акцентира президентът Радев. Във връзка с конституционните ремонти президентът подсети още, че не е сезирал Конституционния съд в частта за правосъдната промяна, само че за останалите промени го е направил с цялостното осъзнаване, че поправките в Конституцията ще доведат до рецесии. „ Едната рецесия към този момент чука на вратата и тя ще се разгърне в идващите седмици и месеци “, уточни още той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР