Джулия Карбонаро, Евронюз“Сделката между двамата лидери се свежда до това

...
Джулия Карбонаро, Евронюз“Сделката между двамата лидери се свежда до това
Коментари Харесай

Какво може да направи Пхенян за Москва и как Русия може да й върне услугата?

Джулия Карбонаро, „ Евронюз “

Сделката сред двамата водачи се свежда до това Москва да предложи на Пхенян филантропичната помощ, от която той обезверено се нуждае, в подмяна на артилерийските снаряди, с които Путин желае да продължи войната си в Украйна.

Според американски публични лица севернокорейският водач Ким Чен Ун ще направи рядко пътешестване до Русия този месец, с цел да се срещне с дългогодишния си съдружник Владимир Путин и да разиска евентуална военна помощ за войната на съветския президент в Украйна.

Срещата сред двамата властнически водачи, която звучи като нещо, излязло напряко от филм за Бонд, се чака да заздрави съдействието сред двете страни и да помогне както на Ким, по този начин и на Путин.

От една страна, Путин се нуждае от артилерийски снаряди за нашествието си в Украйна, които Северна Корея има опция да създава, споделя Фьодор Тертицкий, старши теоретичен помощник в университета Кукмин (Сеул) и специалист по севернокорейска история и военно дело.

От друга страна, Северна Корея обезверено се нуждае от хранителни и филантропични помощи, защото изолацията ѝ по време на пандемията е довела до унищожителен дефицит на храна в страната, сподели Тертицкий.

Очаква се оръжията и филантропичната помощ да бъдат главните въпроси на срещата сред двамата водачи. Но какво значи това за войната на Русия в Украйна? Може ли едно съглашение сред Северна Корея и Русия да промени скоростта или даже посоката на нашествието?

" Нищо няма да се случи " без утвърждението на Си Дзинпин

Тертицкий се съмнява, че срещата сред Ким и Путин въобще ще се състои - и че в случай че се състои, двамата водачи ще могат да сключат значима договорка.

" Всъщност не съм сигурен, че те ще се спогодят за нещо ", сподели той пред Euronews.

Тертицки счита, че има граница, до която стига съдействието сред Пхенян и Москва - граница, която се споделя Си Дзинпин, президентът на Китай.

" Нищо няма да се случи, в случай че Си Дзинпин не даде зелена светлина ", сподели той. " Но в случай че въпреки всичко се случи и те сключат договорка, тя ще бъде обвързвана с войната в Украйна ".

Според Тертицки " задачата на Северна Корея ще бъде да получи най-малко нещо от Русия, тъй като в случай че погледнете действителния търговски баланс за 2022 година, той е нулев ", сподели той. " В момента Северна Корея има огромна потребност от разнообразни типове помощ, преди всичко от храна ".

През последните 20 години Русия следваше образеца на Китай във връзка с Северна Корея, като Путин поддържаше Си Дзинпин в решенията му по отношение на глобите против Пхенян.

Северна Корея също по този начин няма действителни търговски връзки с Русия и макар обществената му поддръжка за нахлуването в Украйна и признаването на независимостта на Крим през 2014 година, Пхенян не е извлякъл действителна икономическа изгода от това, че е застанал на страната на Москва, споделя Тертицкий.

Китай към момента обезпечава по-голямата част от икономическата търговия, от която зависи Северна Корея.

Тристранната коалиция сред Северна Корея, Китай и Русия против Запада (и Южна Корея), за която Ким Чен Ун може би мечтае, към този момент му се изплъзва, защото Пекин и Москва поддържат тесни връзки, а Пхенян остава мощно подвластен от Пекин.

Срещата с Путин през този месец може да бъде късмет за севернокорейския висш водач да получи известно въздействие върху основен съдружник, а индиректно и върху Пекин.

Това, от което се нуждае Русия в подмяна на филантропичната помощ, са муниции за нашествието ѝ в Украйна, а Северна Корея може да ги създава в " огромни количества ", споделя Тертицкий.

" Северна Корея има голяма военна промишленост. Те разполагат с доста и разнообразни неща, които военната промишленост непрекъснато създава. А артилерията е доста значима за Северна Корея, тъй че считам, че те евентуално биха доставили нещо непосредствено на Русия, изключително като се има поради, че Русия употребява много остаряло съоръжение ", сподели той.

Това значи, че севернокорейската артилерия - огромна част от която евентуално е копие на руски муниции - би била съвместима с съветските остарели руски системи и не би се нуждаела от комплицирани настройки. Това, от своя страна, би помогнало на Русия да попълни артилерийския си ресурс, който изчерпва в Украйна.

Тертицки счита, че договорка сред Пхенян и Москва " надали ще промени значително хода на войната в Украйна, тъй като готовността на Северна Корея да помогне на Русия ще подтиква Запада да подкрепя Украйна в по-голяма степен ".

Но бруталността на спора може да ескалира с появяването на севернокорейски оръжия на бойното поле./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР