Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия. Така тя

...
Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия. Така тя
Коментари Харесай

Джорджа Мелони положи клетва като министър-председател на Италия

Джорджа Мелони постави клетва като министър-председател на Италия. Така тя става първата жена на този пост в историята на страната. Мелони към този момент разгласи състава на кабинета си, в който влизат освен политически фигури, само че и специалисти. Следващата седмица в двете камари на Народното събрание ще бъде гласуван избор на доверие на 68-ото държавно управление на Италия от 1946 година

45-годишната Джорджа Мелони поема ръководството на Италия в сложен миг. Инфлация, галопиращи цени на силата, задаваща се криза тежат на третата стопанска система в еврозоната. Предизвикателство пред новия кабинет е и позицията на страната по отношение на войната в Украйна.

Общо девет министерски кресла са избрани за представители на " Италиански братя ", чийто водач е Джорджа Мелони. Коалиционните ѝ сътрудници от " Лига " на Матео Салвини и " Форца Италия " на Силвио Берлускони получават по петима министри. На експертни персони ще бъдат поверени останалите пет поста в държавното управление.

Съставът на кабинета отразява желанието му да успокои сътрудниците на Рим. Бившият ръководител на Европейския парламент Антонио Таяни от " Форца Италия " е номиниран за министър на външните работи. Дългогодишният му опит като евродепутат и еврокомисар се чака да изиграе решаваща роля за положителните връзки с Брюксел. Таяни ще бъде и един от вицепремиерите на Мелони.

Джанкарло Джорджети от " Лига " е препоръчан за министър на стопанската система. Убеден проевропеец и представител на умереното крило на партията. За разлика от водача ѝ Матео Салвини, Джорджети до последно остана предан към Марио Драги като негов министър на икономическото развиване.

Самият Салвини също влиза в състава на кабинета, в това число като вицепремиер - пост, който заемаше след изборите през 2018 година, когато партията му образува държавно управление дружно с популистите от " Пет звезди ".

Кабинетът на Мелони ще размени държавното управление на националното единение, ръководено от някогашния президент на Европейската централна банка Марио Драги. Макар че от 10 години е водач на " Италиански братя ", а през 2008 година става най-младият министър в държавното управление на Силвио Берлускони, управническият опит на Джорджа Мелони е непретенциозен.

След като завоюва предварителните парламентарни избори на 25 септември, тя се обърна към италианците с обещанието, че ще се стреми да сплотява, а не да разделя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР