Джордж Лукас е роден на 14 май 1944 година в

...
Джордж Лукас е роден на 14 май 1944 година в
Коментари Харесай

Бащата на Междузвездни войни на 74! Честит рожден ден на Джордж Лукас

Джордж Лукас е роден на 14 май 1944 година в Модесто (Калифорния) и приключва кинофакултета към Университета на Южна Калифорния. За късометражния си филм "TNX-1138 " получава огромната премия на Националния фестивал на студетските филми (1967). Бил е помощник е на Ф. Ф. Копола в работата му по "The Rain People ".

По същото време снима и два документални кино лентата за процеса на кинопроизводството. Спилбърг и Лукас назовават себе си "moviebrats " - "кинохлапаци ".

И двамата мултимилионери са скромни, леко притеснителни хора, които сеобличат с облекла от супермаркет и са лишени от обичайните упоритости на киноелита.

Чувстват се по-добре в киносалона, в сравнение с светско събитие. Приличат си и по концепциите си за предназначението на киното. Но основното при тях е, че стават основатели на процеса, преобърнал визията на Холивуд за актуалното кино, а творчеството им подтиква възхода на американското касово кино в постмодерната ера.

Първият пълнометражен филм на Лукас "TNX-1138 " (1971), продуциран от Франсис Форд Копола за 750 000 хиляди $, основан на едноименния късометражен филм от студентските му години, не носи финансов триумф, въпреки и да е признат благосклонно от критиците. "TNX-1138 " е кино-антиутопия (или както се споделя в този момент "дистопия ") в духа на Хъксли-Оруел.

Историята е добре измислена и снимана с най-малко специфични резултати, само че с най-много авторска фикция, което дава мотив на доста критици, раздразнени от многомилионните бюджети на идващите му филми, да настояват, че "TNX-1138 " е най-хубавата му работа. Но Лукас остава неудовлетворен от финансовия крах: "След "TNX " аз разбрах, че или би трябвало да върша филми, които носят доходи, или да си заставам у дома и да си чета книжки.

Не ми се искаше да изгубвам силата си за 3000 $, не ми се искаше да ме устоя жена ми... и по тази причина взех решение да направя филм с бързи коли и рокендрол. Филмът е "Американски графити " (1973) - един от първите в ретро дух, в които в качеството на невъзвратимото минало попада не интервалът от 30-те до 50-те, а началото на 60-те години. (Един американски критик го назова "фреска за почтените години "). Заснет още веднъж благодарение на Копола и още веднъж единствено за $750 000 $, "Американски графити " става един от първенците по доходи през 70-те години.



Лентата е съвсем автобиографична - Лукас отбелязва, че самостоятелните му черти прозират в облиците на трима от героите: неловкия трагичен Тод (Чарлс Мартин Смит), пристрастения към скоростите (Пол Ле Мат) и любопитния младеж (Ричард Драйфус). И само безметежният и убеден в себе си предводител на групата (Рон Хауърд) няма нищо общо с младия Лукас. Фонограмата на кино лентата е наситена с рокхитове от 50-те и началото на 60-те години, които в носталгичния подтекст на историята зазвучават напълно по новому. Този способ след това се постанова като съвсем наложителен при филми за 50-те години.

Появява се една присъща за стила на стиля Лукас линия: романтизиране на действителността. В "Американски графити " баналните реалии на 50-те години са показани като изгубена приказка. Но в случай че приказката е изгубена, за това съществува киното - да я реконструира и възкреси. И по тази причина преходът към фантастиката (като кардинално преосмислена правда) идва напълно естествено.



Следващият му (и най-известен) филм "Star Wars " (1977) е самобитна кинокласика на постмодерната епоха в Холивуд, а в същността си е деконструирана, реконструирана и електронно осъвременена американска киномитология ( "Флаш Гордън ", "Бък Роджърс "). И по едно и също време с това е баснословен свят, разграничен на черно и бяло, на враждуващи империи: едната - безукорно позитивна ( "бялата "); другата, която е притежател на безспорното зло, се явява преобладаваща във кино лентата.

Да не забравяме и патриотичния възторг на кино лентата, хронологически съвсем съвпадащ с неоконсервативната гражданска война на Рейгън. Президентът искрено се възползва от авторовите концепции на Лукас ( "Империя на Злото ", "Звездни войни ") като определение за другия полюс в международната политика и като име на галактическата отбранителна система в сполучливата си антисъветска реторика (която в последна сметка мощно способства за рухването на Съюз на съветските социалистически републики - "Империята на Злото ").

Наред с другите събития на сезона 1976-1977 година, излизането на кино лентата на Спилбърг "Близки срещи от третия тип ", появяването по магазините (есента на 1976-та) на първите видеомагнетофони JVC, стандарт VHS, сглобяването в гаража на Возняк и Джобс на първия личен компютър "Apple " и "Star Wars " оповестиха началото на независим живот на поколението "бейби-бумърс ".



След "Star Wars " Лукас на практика спря да се занимава с дирижиране. Сам той изяснява това по този начин: "Не обичам режисирането, не обичам тези непрекъснати контакти с капризни артисти... Режисурата - това е непрекъснато прочувствено напрежение, ужасно тежка работа по дванайсет-шестнайсет часа дневно, без почивни дни. Разбрах, че режисирането е рисково за моето здраве. " Основните му занимания оттам-нататък са продуциране, писане на истории за сюжети и управление. Той написа сюжета и продуцира посредством компанията си "Лукас филмс " приключенския екшън на Спилбърг "Похитителите на изчезналия кивот ". Под негово управление бяха приключени идващите два кино лентата от галактическата авантюра: "Империята отвръща на удара " (1980) и "Завръщането на Джедаите " (1983).

Помогна на Спилбърг да довърши трилогията за археолога-аватюрист Индиана Джоунс, а към този момент дружно направиха и четвърти филм. Освен главната си компания "Лукас филм " той сътвори и компанията "Индъстриъл лайт енд маджик ", профилирана в създаването на специфични резултати, основа и (научно-изследователския институт) "Спрокет системс ".

След това въз основата на новите механически и компютърни достижения, включително и на принадлежащите му компании, след повече от двайсетгодишно неявяване, през 1999 Лукас триумфално се завърна към режисурата с следващото продължение на "Star Wars " - "Невидима опасност ", действието в което се развива преди събитията в първия филм от поредицата.



Макар и филмите на Лукас като режисьор и продуцент да наподобяват отдалечени от актуалните американски действителности, те осветяват моменти от менталността на следвоенното потомство от непредвидена посока.

За още потребни и практични публикации харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР