Джона Бокеер © Giorgia Fanelli Spotlight: USA се провежда между

...
Джона Бокеер © Giorgia Fanelli Spotlight: USA се провежда между
Коментари Харесай

Мит, танц и истина

Джона Бокеер

© Giorgia Fanelli Spotlight: USA се организира сред 26 и 28 март. В програмата влизат спектакли на девет американски танцови трупи, пет от които основани в Ню Йорк. Сред спектаклите са " Усещане/Объркване ", който събира шест дами от 15- до 60-годишна възраст, въодушевеният от Шекспир " Буйна вода ", " Пазители на хубостта " от родения в някогашна Чехословакия Павел Жустиск, повлияния от Ницше соло театър " Толкова човешко ".Танцовият пърформънс " Други легенди " на нюйоркската компания Jonah Bokaer Choreography споделя в границите на 45 минути история, въодушевена от пет карпатски мита, осъществена от петима танцьори от Източна Европа и подсказваща актуалните провокации пред района.

Гостуването в Дома на културата в Пловдив на 26 март от 14 ч. открива първото издание на платформата за американски актуален танц Spotlight: USA, концепция на екипа на One Dance Week и организацията American Dance Abroad.

Крайнодесните настроения и битуващите в някои публични групи предубеждения са измежду тематиките на спектакъла, чиято хореография е допълнена от звуков дизайн, записан по крайбрежията на Черно море.

" Често предпочитам да се насоча към етнокултурните легенди, защото те постоянно носят избрана тежест, когато ги проверим през сегашното. Би било срамно западната хореография да пренебрегва традициите, които са близки за останалата част от света ", споделя хореографът Джона Бокеер, роден в Ню Йорк през 1981 година Той е професионален танцьор от 18-годишна възраст, а с годините ползите му от ден на ден се уголемяват в посока цифровите изкуства. Първите му хореографски планове датират от 2002 година

В " Други легенди ", план, основан по концепция на музея Ludwig в Будапеща през 2014 година, той разчита напълно на самите танцьори да дадат душа на пърформънса. В него няма светлини или сценография, тялото е единствената форма на връзка с публиката.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Giorgia Fanelli Смаляване

" Ролята ми е да дава платформа, в която хората имат пространството да сънуват, да прожектират визиите си външно. Митовете постоянно вършат място за персоналната фикция, във всяка просвета. " Избира петимата танцьори с кастинг, на който има претенденти от всяка източноевропейска страна.

На сцената в пловдивския Дом на културата ще излязат Золтан Греко, Евин Хаджилжевич, Катарина Илнър, Саболч Патаки, Каталина Суса. " Избрах ги освен поради качествата им, само че и поради това, което са като характерности, това, което носят като история, като част от избрана нация и исторически прекарвания. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Giorgia Fanelli Смаляване

Митологията е ентусиазъм в работата му през последните шест години, а мултикултурният детайл в плановете му - метод да внесе по-голямо многообразие от персони и наличие пред публиката.

" Примерно не виждаме изключително доста хореографи, режисьори и актьори от Северна Африка или Близкия изток. Родът по линия на татко ми има общо с този район, тъй че постоянно съм гледал към него по тематиките за изгубването, най-много изгубването на групи от хора. На собствен ред това значи, че не на всеки ще му е прелестно по време на пърформънса. Понякога дефинират плановете ми като сложни за преглъщане, само че хората изчезват също както предметите и изображенията. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР