Джон Гордън Брандън се нарежда сред най-добрите автори от златната

...
Джон Гордън Брандън се нарежда сред най-добрите автори от златната
Коментари Харесай

Излиза Последен писък в Сохо на Джон Гордън Брандън

Джон Гордън Брандън се подрежда измежду най-хубавите създатели от златната ера на английските престъпни романи. Той си печели многочислени фенове през първата половина на 20 век, поради завладяващите сюжети и галерията от колоритни персонажи във всяко свое произведение. Сред героите му се откроява един детектив, чиито умения го подреждат сред най-големите имена в престъпната литературна история – инспекторПатрик Алойшъс Маккарти. Той може да позволи всяка тайнственост и злокобно закононарушение, а може би най-голяма популярност му носи следствието на поредицата убийства и опита за политически бойкот в„ Писък в Сохо “.
Действието в този типичен детективски разказ се развива в Сохо в първите месеци от началото на Втората международна война. По това време Лондон е напълно затъмнен през нощта като защитна мярка против въздушни набези. Когато рязък вик смразява кръвта на всички жители и посетители натази фамозна част на Лондон, на мястото незабавно идва контрольор Маккарти от Скотланд Ярд.
 Тъжна независимост - разказ за изгубеното потомство " Тъжна независимост " - разказ за " изгубеното потомство "
Фридерике Гьосвайнер е новото огромно изобретение в немскоезичната литература. Още с първия си разказ „ Тъжна независимост “ тя предизв...
Той е добре осведомен с локалния незаконен контингент, само че нищо не може да го приготви за това, което следва. Всъщност на мястото на престъплението има кръв и оцапан с кръв нож, само че липсва мъртвец. Маккарти би трябвало да разгадае мистерията, а в това време броят на труповете стремглаво нараства. Едно предусещане или „ пресантиман “ ще поведе фамозния контрольор по значима диря. Той ще се сблъска с италиански гангстери, немски шпиони и очарователни австрийски аристократи, до момента в който се пробва да разгадае връзката сред мистериозната мадам Ронер и кражбата на секрети проекти за противовъздушна защита.
Брандън ни показва впечатляващ портрет на Лондон и особено на Сохо, с всичките му мръсни улички и космополитния микс от хора, търсещи тук избавление от войната. Това е идеалната среда за съвършеното закононарушение, в случай че по следите му не е контрольор Макарти. Той не зачита разпоредбите и нормите, също така умее да резервира хладнокръвие, до момента в който всички към него губят своето, и в допълнение не пропуща да ни показва възприятието си за комизъм. Затова и романът от дълго време е с паметен статут за всички фенове на динамичните трилъри.
„ Писък в Сохо “, както и „ Убийство в метрото “ на Мейвис Дориъл Хей, са част от особено подбраната поредност на Британската библиотека, представяща забравени шедьоври от златните години на английската престъпна прозас тематично направени истински корици. Несправедливо подценени и неоценени преди време, доста от тези заглавия не са били издавани наново след края на Втората международна война.Всяка книга излиза с увод от актуален публицист на престъпни романи. Мартин Едуардс, създател на предговора в „ Писък в Сохо “, споделя любопитни детайлности за създателя и качествата на романа.
Джон Гордън Брандън е роден в Австралия през 1879 година Той си печели име като професионален боксьор в тежка категория, преди да се реалокира във Англия след края на Първата международна война. Още преди този момент Брандън стартира да написа пиеси, които са поставяни в родината му.
 Излезе романът Стаено зло Излезе романът " Стаено зло "
На пръв взор всичко в живота на Лидия Фицсаймънс наподобява съвършено –тя е брачна половинка на почитан арбитър, майка на обичан наследник, стопан...
През 1923 година излиза първият му разказ „ Голямото сърце “, който подсказва неговият капацитет в жанра на трилъра. Брандън продължава да се изявява и като драматург, а пиесата „ Тихата къща “, написана дружно с Джордж Пикет, е играна с огромен триумф и след това по нея е основан глух филм през 1929 година
Все отново най-голяма известност му носят романите, в които смесва екшън, тайнственост и романтика. Брандън е необикновено работлив. Той е създател на повече от 120 романа, както и на безчет разкази, оповестени в списания като „ Трилър “. Освен това написа няколко романи от известната поредност за детектив Секстън Блейк.
Най-известният му воин въпреки всичко си остава контрольор Патрик Алойшъс Маккарти, който проверява потресаващи закононарушения в над 50 романа на Брандън. Сред тях на най-голяма известност се радва „ Писък в Сохо “, провокирал съпоставения с творбите на Едгар Уолъс, Сакс Ромър и Сидни Хорлър. Романите на Брандън ни предават атмосферата на това време, а методът, по който той улавя един незабравим интервал от историята на Лондон в този собствен шедьовър, го подрежда измежду най-големите имена в английската престъпна прозаичност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР