166-годишен търговец на луксозни стоки в Сан Франциско предупреждава: Това може да е последната ни година

...
Джон Чачас, собственикът на луксозния универсален магазин Gump’s San Francisco,
Коментари Харесай

Джон Чачас, собственикът на луксозния универсален магазин Gump’s San Francisco, написа отворено писмо до губернатора Нюсъм, кмета на Лондон Брийд и Борда на надзорните органи на града, като ги моли да предприемат действия спрямо това, което той описва като влошаващите се условия в центъра на града.

„Днес, докато се подготвяме за нашия 166-и празничен сезон на 250 Post Street, се страхуваме, че това може да е последният ни“, пише Чачас в отворено писмо, публикувано като платена реклама в неделното издание на San Francisco Chronicle.

Gump's, който продава луксозно обзавеждане и бижута, беше придобит от Chachas, след като търговецът на дребно обяви фалит по глава 11 през 2018 г. Търговецът на дребно от висок клас, основан в Сан Франциско през 1861 г. и роден от прочутата калифорнийска златна треска, има само едно физическо местоположение , който е на една пресечка от Union Square в града.

„Последствията от политиките на Covid, които съветват хората да напуснат офисите си, едва започват да се разбират. Също толкова опустошителни бяха редица разрушителни стратегии в Сан Франциско, включително позволяването на бездомните да окупират нашите тротоари, открито да разпространяват и използват незаконни наркотици, да тормозят обществеността и да оскверняват улиците на града“, пише той.

Чачас, който се кандидатира за място в Сената на САЩ в Невада като републиканец през 2010 г., твърди, че настоящите условия правят Сан Франциско „неподходящ за живеене за жителите му, опасен за нашите служители и неприветлив за посетители от цял ​​свят“.

Кметът на Сан Франциско Лондон Брийд, губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм и офисите на надзорния съвет на Сан Франциско не отговориха на искането на CNN за коментар.

Поредица от затваряния на магазини в центъра

Gump’s щеше да бъде един от многото търговци на дребно в квартал Юниън Скуеър в центъра на Сан Франциско, който затвори врати през последните години.

Добре известни вериги магазини като Whole Foods, Anthropologie, Office Depot и CB2 също преустановиха дейност в центъра на града от началото на пандемията. Общо повече от 39 магазина за търговия на дребно са затворени в района на Union Square в Сан Франциско от 2020 г. насам, според данни на Coresight, фирма за пазарни проучвания.

Клиент спира, за да прочете табела, поставена на входната врата на затворен магазин Whole Foods на 12 април 2023 г. в Сан Франциско, Калифорния. Whole Foods временно затвори едно от своите локации в Сан Франциско поради необуздани кражби от магазини и продължаващи заплахи към работници и клиенти. Магазинът отвори врати преди една година и се бори с влошаващите се условия на улицата, включително открита употреба на наркотици и други престъпления в близост до магазина. Клиент спира, за да прочете табела, поставена на входната врата на затворен магазин Whole Foods на 12 април 2023 г. в Сан Франциско, Калифорния. Whole Foods временно затвори едно от своите локации в Сан Франциско поради необуздани кражби от магазини и продължаващи заплахи към работници и клиенти. Магазинът отвори врати преди една година и се бори с влошаващите се условия на улицата, включително открита употреба на наркотици и други престъпления в близост до магазина. Джъстин Съливан/Гети изображения

Оплакванията, повдигнати в бележката на Chachas, също отразяват тези на няколко търговци на дребно, които наскоро сигнализираха за планове за напускане на града.

През юни операторът на търговски центрове Westfield обяви, че ще се откаже от контрола над своя мол в Сан Франциско, цитирайки „трудните условия на работа в центъра на Сан Франциско, които доведоха до спад в продажбите, заетостта и пешеходния трафик“.

Месец по-рано един от най-големите търговци на дребно в този мол, Nordstrom, каза, че ще затвори и двата си магазина в Сан Франциско, приписвайки решението си на „драматично“ променящата се динамика в центъра на града.

Park Hotels and Resorts, инвестиционната фирма, която притежава хотелите Hilton San Francisco Union Square и Parc 55, също наскоро разкри, че ще напусне града. Главният изпълнителен директор на фирмата Томас Балтимор-младши каза, че „пътят на Сан Франциско към възстановяване остава замъглен и удължен от големи предизвикателства“.

Какво се крие зад срива на града?

Няколко фактора може да са допринесли за икономическите борби на Сан Франциско.

Натоварената с технологии работна сила в града прегърна отдалечената работа през 2020 г. и все още не се е върнала в офиса на същите нива като други големи градове в САЩ. Свободните офиси в града са на 30-годишен връх и много хора са напуснали за постоянно; Населението на окръг Сан Франциско е намаляло с повече от 60 000 души от 2020 г. до 2022 г., според оценките на преброяването в САЩ.

Спадът на личната работа, съчетан с намаления туризъм в Сан Франциско по време на пандемията, доведе до свиване на пешеходния трафик в някога оживения търговски център на града.

Автобус минава покрай Westfield San Francisco Center на 14 юни 2023 г. в Сан Франциско, Калифорния. Центърът на Сан Франциско продължава да се бори със запазването на търговски и търговски имоти под наем след пандемията от COVID-19 и изостава от всички големи градове в САЩ и Канада. Westfield спря да прави плащания по заем от 558 милиона долара за техния мол на 865 Market St. седмици, след като техният основен наемател Nordstrom обяви планове да се оттегли от мола. Центърът на Сан Франциско има приблизително 18,4 милиона квадратни фута налични недвижими имоти. Автобус минава покрай Westfield San Francisco Center на 14 юни 2023 г. в Сан Франциско, Калифорния. Центърът на Сан Франциско продължава да се бори със запазването на търговски и търговски имоти под наем след пандемията от COVID-19 и изостава от всички големи градове в САЩ и Канада. Westfield спря да прави плащания по заем от 558 милиона долара за техния мол на 865 Market St. седмици, след като техният основен наемател Nordstrom обяви планове да се оттегли от мола. Центърът на Сан Франциско има приблизително 18,4 милиона квадратни фута налични недвижими имоти. Джъстин Съливан/Гети изображения

В допълнение, няколко грабващи вниманието видеоклипа на обири на магазини в Сан Франциско привлякоха вниманието на цялата страна и призовават за по-строга полиция в града. Въпреки че статистическите данни за насилствените престъпления в Сан Франциско остават относително ниски през последните години, в сравнение с други големи градове, престъпленията срещу собственост са се увеличили от 2020 г. насам, според данни на полицейското управление на Сан Франциско.

Междувременно Сан Франциско се бори с кризата с достъпността на жилищата отпреди пандемията, допринасяйки за увеличаване на ненастаненото население в центъра на града. Според резултатите от проучване на Калифорнийския университет в Сан Франциско, публикувано през юни, повечето участници приписват положението си на неустойчивите разходи за жилища в града.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР