Джоана Партридж, Гардиън“Ключови статистически данни тази седмица ще подскажат дали

...
Джоана Партридж, Гардиън“Ключови статистически данни тази седмица ще подскажат дали
Коментари Харесай

Потъва ли мощната германска икономика в бавна рецесия?

Джоана Партридж, „ Гардиън “

Ключови статистически данни тази седмица ще подскажат дали най-мощната стопанска система на еврозоната може да се отърси от неотдавнашната застоялост.

Двигател на еврозоната, индустриална мощ, международен първенец по експорт - това са единствено някои от методите, по които стопанската система на Германия е била описвана през годините.

Последните данни обаче сочат, че положителните времена са завършили, а най-голямата европейска стопанска система е затънала в криза.

Докато икономистите търсят информация за това какъв брой дълго може да продължи тази наклонност, всички погледи ще бъдат ориентирани към окончателното отчитане на инфлацията в Германия през юли, което ще бъде оповестено във вторник сутринта. Предвижда се годишният показател на потребителските цени (ИПЦ) да доближи 6,2 %, което е напълно малко по-ниско от регистрираните през юни 6,4 %.

Данните за промишленото произвеждане за юни, които ще бъдат оповестени на 7 юли, също ще дадат повече информация за това какво се случва в индустриалния гръбнак на страната, който включва международни производители на коли като Volkswagen, BMW и Mercedes, както и мрежата от дребни и междинни инженерни предприятия, известна като Mittelstand.

Ако инфлацията през юли се окаже такава, каквато се чака, това би означавало, че растежът на цените в Германия остава малко над общото ниво за еврозоната, което през юли беше 5,3%. Картината е още по-лоша спрямо Испания, където инфлацията е едвам 2,3% през предишния месец.

Пълзящата инфлация се оказва част от актуалните стопански проблеми на Германия, изключително в комбиниране със стагниращия напредък. Според един икономист резултатът е " мудна криза ".

Карстен Бржески, световен началник на отдела по макроикономика в холандската банка ING, разказва немската стопанска система като " заседнала в зоната на здрача сред стагнацията и рецесията ".

Именно през май беше доказано, че стопанската система на страната е в криза. Ревизираните публични данни демонстрираха, че представянето ѝ е по-лошо от в началото считаното и че тя в действителност се е свила с 0,3% сред януари и края на март, откакто се сви през последните три месеца на 2022 година По-високите цени принудиха семействата да лимитират разноските си при започване на тази година, което оказа по-голямо влияние върху растежа, в сравнение с се смяташе в началото.

Второто тримесечие, от април до юни, не беше доста по-добро. Прогнозите чакаха леко възобновяване на растежа, само че вместо това той се задържа, достигайки приемливоте 0%. Оттук и попадането и в " зоната на здрача ".

Отново по-слабата покупателна дарба на потребителите, които не разполагат с пари в брой, беше една от главните аргументи, наред с по-високите лихвени проценти - понастоящем 3,75% за главния лихвен % по депозитите в еврозоната, избран от Европейската централна банка.

Предприятията в Германия също са в безрадостна обстановка: следеният от близко показател на бизнес климата на основания в Мюнхен институт за стопански проучвания Ifo спада за трети следващ месец през юли.

Бржески изяснява това с продължаващото стягане на паричната политика от страна на ЕЦБ, страховете за стопанската система на Съединени американски щати и по-слабото от предстоящото отваряне на пазара в Китай - пазар за доста немски експортни артикули, от бързи коли до машини.

За да се отърве от сянката на стагфлацията, Бржески приканва немските министри незабавно да вкарат стратегия за промени.

Възможно е това да не се случи скоро, частично тъй като канцлерът Олаф Шолц и немските депутати, както и по-голямата част от континента, сега са в лятна почивка.

В отговор на последните данни за тримесечния напредък доскоро повече от седмица министърът на стопанската система Роберт Хабек назова цифрите " всичко друго, само че не и приемливи ", макар леко позитивните трендове в частното ползване и вложенията.

Въпреки това Хабек не прояви предпочитание за пакет от стопански тласъци, като съобщи, че това единствено ще усили инфлацията.

" Който раздава пари с шепи по време на висока инфлация, провокира единствено едно - напредък на инфлация ", сподели той.

Възможно е немското държавно управление въпреки всичко да извади шанс и да откри, че обстановката се е подобрила ненапълно, до момента в който то се е наслаждавало на почивката си. Пазарът на труда продължава да се държи добре, като през юли сезонно поправеното равнище на безработица е 5,6%, което е по-ниско от равнището, следено през юни.

В петък също се появиха някои изненадващи данни, когато немските фабрични поръчки опровергаха всички упования с най-големия месечен скок за последните три години. Икономистите бяха сюрпризирани, когато данните демонстрираха 7% растеж от май до юни с помощта на растежа на огромните поръчки, в това число за машини и самолети. Airbus, който има огромен цех в Хамбург, както и други по-малки фабрики в страната заяви, че през юни е отбелязал внезапен растеж на поръчките за самолети.

Засега не е ясно дали това е краткотрайна смяна или знак, че най-голямата стопанска система в еврозоната най-сетне стартира да се възвръща от последните си проблеми./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР