Джо Байдън обеща да промени политиката на САЩ към Иран,

...
Джо Байдън обеща да промени политиката на САЩ към Иран,
Коментари Харесай

Байдън иска да промени курса в политиката към Иран, но е изправен пред много препятствия

Джо Байдън даде обещание да промени политиката на Съединени американски щати към Иран, само че няма доста време и опциите му за маневриране са лимитирани - дотам се втвърди предизвикателната позиция на Техеран през годините на " оптимален напън " при президента Доналд Тръмп.

За разлика отпреди четири години иранският въпрос значително отсъстваше от акцията за президентските избори в Съединените щати и предложенията по въпроса на определения за президент Байдън остават много мъгляви.

Задачата му да възобнови разговора с Техеран се обрисува извънредно сложна - сегашният президент Доналд Тръмп способства доста за усилването на предизвикателната позиция на иранските управляващи към Вашингтон.

Врагове от повече от 40 години , Ислямската република и Съединените щати се озоваха на ръба на войната на два пъти от юни предходната година, на фона на напрежението към интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, подписано във Виена през 2015 година

Тръмп изтегли Съединени американски щати от този контракт през май 2018 година и стартира акция на " оптимален напън " върху Техеран чрез наказания, които потопиха Иран в жестока криза.

Крайната цел на тази политика (Иран да бъде заставен да контракти едно, съгласно Тръмп, " по-добро съглашение " ) обаче не бе реализирана и Техеран употребява случая, с цел да възхвалява " съпротивата " на иранския народ против американския " Голям Сатана " .

" Трябва да променим курса незабавно ", написа през септември Байдън в публикация, в която дефинира като " рисков неуспех " иранската политика на Тръмп, в неговите очи отговорен, че е доближил " Иран до атомната бомба ".

" Надежден път "

Съгласно съглашението от Виена Иран се съгласи да ограничи фрапантно противоречивата си нуклеарна стратегия в подмяна на намаляване на интернационалните наказания против него.

В отговор на връщането на американските наказания обаче Техеран се отметна от май 2019 година от по-голямата част от своите основни задължения.

Според Международната организация за атомна сила Иран по този начин да вземем за пример е нараснал доста производството на нискообогатен уран, само че без да обогатява урана до ниво да може да бъде употребен за военни цели.

Байдън написа, че желае да предложи на Иран " благонадежден път за връщане към дипломацията " за противоположното присъединение на Съединените щати към съглашението от Виена.

В същото време определеният за президент на Съединени американски щати даде обещание да бъде " корав с Иран " и сподели, че реинтегрирането на страната му в този контракт (сключен, до момента в който той бе вицепрезидент при Барак Обама) е обусловено от това Иран да се върне към " строго съблюдаване на своите задължения ".

Впрочем Иран не стопира да акцентира, че да, Съединените щати могат да се причислят назад към съглашението, само че първо би трябвало да признаят обществено грешката си и да вдигнат глобите, върнати или наложени от администрацията на Тръмп.

Техеран сподели, че единствено при тези условия ще стартира още веднъж да съблюдава своите задължения.

През последните седмици Иран даже съобщи неведнъж, че с цел да се причисли назад към съглашението, Вашингтон първо би трябвало да го обезщети за загубите, които му е предизвикал с отдръпването си от контракта и наложените наказания.

" Грешки от предишното "

С Байдън, Съединените щати имат " опция да поправят " своите " неточности от предишното ", съобщи иранският президент Хасан Рохани, чието избиране през 2013 година разреши договаряния по нуклеарния въпрос да бъдат обновени, откакто осем години бяха в задънена улица.

Благоприятният интервал обаче е къс , защото по-малко от пет месеца разделят встъпването на Байдън в служба (20 януари) от президентските избори в Иран (18 юни).

Тези избори, след безапелационната победа на консерваторите (враждебно настроени към съглашението от Виена) на парламентарния избор през февруари може да сложат дефинитивно завършек на образувания към Рохани съюз сред реформаторите и умерените.

За Ели Геранмайе от Европейски съвет за интернационалните връзки трите европейски страни сътрудници по контракта (Германия, Франция и Великобритания) би трябвало да работят без да чакат, " с цел да намерят параметрите, позволяващи завръщане на Съединените щати ".

Тази специалистка по Иран обаче предизвестява в записка, че " въпреки че съглашението... може би ще бъде непокътнато до встъпването на Байдън в служба ", европейските старания сигурно ще се сблъскат с вътрешните политически игри в Техеран и Вашингтон.

И, отбелязва Геранмайе, към момента не знаем " дали Байдън има желание да вдигне глобите, които не са свързани с нуклеарната стратегия (и) които държавното управление на Тръмп съзнателно вкара, с цел да усложни връщането (на Съединените щати) в съглашението ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР