Джипитата от цялата страна със становища против промените на МЗОтнемат

...
Джипитата от цялата страна със становища против промените на МЗОтнемат
Коментари Харесай

Без хартиени рецепти - удар срещу лекари и пациенти

Джипитата от цялата страна със мнения срещу измененията на Министерство на здравеопазването
Отнемат се права, такова нещо няма на никое място по света, споделят експертите

Електронно единствено “зелени” и “жълти

Лекари от цялата страна се оповестиха срещу отпадането на хартиените предписания. Според тях не е редно изписването на лечението единствено по електронен път да стане единствен метод за работа и го окаче-ствиха като следващ удар против специалността доктор. Такава обстановка нямало на никое място по света, безапелационни са те.

Отпадането на хартиените предписания здравното министерство е заложило в промени в Наредба №4, качени за публично разискване. Те плануват от 1 май медикаменти да се изписват единствено по електронен път.

Това ще докара до затрудено лекуване на пациента, ще се натоварят още повече незабавните отделения и ще бъде отнето правото на една част от лекарите, пенсионери и такива, които нямат достъп до електронната система, да изписват лекарства, безапелационни бяха персонални лекари от цялата страна пред “Труд”. Междувременно от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България разпространиха публична обща позиция, в която споделят, че не поддържат концепцията за края на хартиения вид и оферират електронно изписване единствено за “зелени” и “жълти” предписания.

“Единственият допустим и работещ вид за общопрактикуващите лекари е да се резервира опцията да се изписва бяла рецепта в книжен или електронен вариант”, показват персоналните лекари.



Единственият позитив, който експертите виждат в електронната рецепта, е че може да се засилили контролът върху предписването на медикаменти.

“Заложените промени в Наредба №4 ще основат още една спънка в своевременното лекуване, ще усилят още повече напрежението доктор - пациент и не на последно място ще са следващият удар по специалността доктор. Ние не сме срещу дигитализацията или контрола върху изписването на лекарства, само че дано това стане без да се лишава правото на хартиена рецепта. Ние лекарите сме тези, които предписват медикамента, ние сме тези, които познават здравния статус на пациента, алергиите му и съпътстващите заболявания”, пишат в мнението си по проблема медиците от Районната гилдия на БЛС-Шумен, отпред с доктор Десислава Найденова.

Те споделят, че се лишават права, тъй като лекарят практикува специалността си и отвън кабинета си, когато и да е в денонощието. “С отпадането на хартиената рецепта ще бъде нарушено това право, освен това ще има обстановки, в които ще бъде подложен в риск живота на пациента. За нас е неприемливо хартиената рецепта, изписана от нас да бъде изпълнявана в прилежащи нам страни и невалидна в личната ни страна”, прецизират от лекарската гилдия.

Д-р Светлин Митев, ръководител на РК на БЛС-Варна: С телефон ли ще пишем предписания при домашни визити?


Тоталното унищожаване на хартиените предписания не е потребно за лекарите и за пациентите, по тази причина те би трябвало да се запазят редом с електронните. Изписването на електронна рецепта ще е по-бавно, защото медиците ще би трябвало да търсим кода на подобаващото лекарство в дългите листи от препарати. Пациентите няма да имат достъп до рецептата, което ще затрудни част от тях. Такъв вид няма на никое място по света. Нашите хартиени бели предписания в този момент се признават и в други страни като Турция, Испания, Германия, което улеснява мнозина пациенти. Не е ясно по какъв начин ние и незабавните медици ще предписваме медикаменти при домашни визити - със смарт телефони ли? Здравното министерство не е съгласувало смяната със съсловните организации. След като се борим за електронно опазване на здравето, дано първо да тръгнем от амбулаторните листи, които гълтат тонове хартия. От 20 година на всеки 3 месеца се вършат промени, само че никой не съумя да вкара потребната и годна по света идентификационна карта на пациента.
Д-р Петко Желязков, ръководител на Сдружението на персоналните лекари в Бургас: Връзката не е сигурна, системите забиват


Не е сигурна връзката, системите забиват. Може да се наложи даден пациент да чака 15- 20 минути, в случай че да речем няма интернет. Докато хартиената рецепта се изписва доста по-бързо и е доста по-удобно за пациентите. Сякаш че не е удачно да се постанова този вид, макар че рано или късно ще се мине на него. Засега може би да се отсрочи.
Д-р Христо Димитров, персонален доктор и ръководител на БЛС - Велико Търново: Безумна самодейност


Чудесно е да развиваме електронните начини за обработка на информация, само че този способ би трябвало да е изискан и да работи в интерес и на пациентите, и на лекарите. Ние обаче го вършим по метод, който не е изпитан, пробван, тестван. Намеренията са хартиените предписания да бъдат изцяло забравени. Никъде по света не е реализирано това, а ние в случай че го създадем, ще сме първи измежду първите. Това е безумна самодейност. Изписването на медикаменти по електронен път ще е допустимо единствено в кабинет, на компютър, екипиран със специфичен програмен продукт. Не е редно да се лимитират медиците и те да могат да изписват медикаменти единствено в случай че разполагат с въпросния програмен продукт. Има и рационални причини за тази промяна. Така ще се ускори контролът в аптеките. Предлагаме белите предписания да са под отчетност в аптеките. Така всички лечения ще са елементарно проследими. Но пък се изисква пациентите да имат личен електронен идентификатор. Според оскъдното мислене на служителите обаче лекарите ще би трябвало да издават референтен номер на пациентите си, което е немислимо.
Д-р Юлия Бянкова, завеждаща анестезиологията в МБАЛ “Д-р Иван Силимински” - Сливен: Първо да вкарат ред в продажбите на медикаменти


Не съм срещу електронните предписания, само че хартиените би трябвало да останат като авариен вид. Първо, тъй като, когато хакери ударят електронната система, както е от два дни насам, хората с медикаменти по здравна каса не могат да си купят. Второ, тъй като ние, лекарите от болничната помощ, да вземем за пример, доста постоянно изписваме пациентите с хартиени предписания, в които не всички медикаменти за реимбурсирани. Трето, всички знаят, че пациентите употребяват хартиените предписания, в случай че се постанова да си купят медикаменти от чужбина, тъй като тук ги няма или са по-скъпо. С сътрудници обсъждахме тематиката и бих желала да кажа, че преди да отпаднат хартиените предписания, Министерство на здравеопазването би трябвало да вкара ред в продажбите, тъй като в този момент всеки може да си купи съвсем всяко лекарство и без рецепта. Дори в Албания не можеш да си купиш лекарство без рецепта и това е реалност. Така че, концепцията за отпадането на хартиените предписания е двуличие! Не знам ни карат да се вторачваме изобщо в тематиката “хартиените предписания да отпаднат”, като има толкоз по-важни неща за решение в опазването на здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР