Джейн Кемпиън е първата жена, получила две номинации за награда

...
Джейн Кемпиън е първата жена, получила две номинации за награда
Коментари Харесай

Джейн Кемпиън - икона на жените режисьорки

Джейн Кемпиън е първата жена, получила две номинации за премия "Оскар " за най-хубав режисьор; първата представителка на нежния пол, спечелила "Златна палма " за кино лентата си "Пианото "; първата с премията "Люмиер ", определяна като Нобел за кино, една от трите дами-режисьорки, носителка на "Златен глобус "...Да, новозеландката Джейн Кемпиън написа история и проправя пътя на дамите към най-престижните оценки за режисьорски достижения във филмовата промишленост, съобщи Българска телеграфна агенция.

Статистиката е безапелационна във връзка с половия дисбаланс в раздадените оценки за постановка от американската Академия за кинематографично изкуство и просвета - едвам две дами са спечелили в тази категория премия "Оскар " в последните 93 години. Това са Катрин Бигълоу за "Войната е опиум " (2010 г.) и Клои Чжао за "Земя на номади " (2021 г.), а номинираните в последните повече от девет десетилетия представителки на нежния пол са общо седем.

Катрин Бигълоу

Джейн Кемпиън обаче е първата дама, която има достойнството два пъти да бъде измежду кандидатите за наградата за най-хубав режисьор на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета - през 1993 година за кино лентата "Пианото " и тази година - за "Силата на кучето ".

Новата й продукцията е по разказ на Томас Савидж, а в основните функции ослепително се превъплъщават Бенедикт Къмбърбач, Коди Смит-Макфий, Джеси Племънс и Кирстен Дънст, които също са номинирани за "Оскар " надлежно за най-хубав артист в основна роля и в поддържаща роля (Смит-Макфий и Племънс), както и за най-хубава актриса в поддържаща роля. "Силата на кучето " тази година е с най-вече номинации за "Оскар " - общо дванадесет.

Хитовата продукция новозеландката прави за стрийминг платформата Нетфликс след дванадесет години неявяване от огромното кино. През 2009 година Кемпиън режисира кино лентата "Ярка звезда ", след което се отдава на работа върху ефирен сериал.

Готическият уестърн "Силата на кучето " беше показан на кинофестивала във Венеция през септември, където незабавно пожъна триумф и

завоюва премията "Сребърен лъв " за най-хубав режисьор.

През октомври тя получи и наградата "Люмиер ", именуван Нобел за кино. "Стилът Кемпиън раздрусва планетата кино от първия й филм "Ангел на масата ми " през 1989 година ", мотивираха решението си експертите от института "Люмиер " във френския град Лион, който присъжда премията. Според тях "стилът й се разграничава измежду всички други, естетиката й е необикновена, а поезията - мълниеподобна ".

През януари новозеландката завоюва премия "Златен глобус " за най-хубав режисьор, като стана едвам третата жена, отличена в тази категория в близо 80-годишната история на оценките, присъждани от Асоциацията на задграничната преса в Холивуд. Сред номинациите е и на американската Гилдия на режисьорите.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР