Джеймс Уеб ще изследва най-ранната светлина във Вселената(снимка: NASA/Chris Gunn) Космическият

...
Джеймс Уеб ще изследва най-ранната светлина във Вселената(снимка: NASA/Chris Gunn)
Космическият
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб е готов да потегли към небето


Джеймс Уеб ще изследва най-ранната светлина във Вселената
(снимка: NASA/Chris Gunn)

Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) наподобява към този момент е подготвен да потегли към небесата – вероятно през октомври. Неколкократно забавян, изследователският инструмент приключи последните си проби и в този момент се приготвя за изпращане до площадката за изстрелване.

Първоначално телескопът трябваше да бъде пуснат през 2007 година После JWST претърпя фрапантен редизайн и получи нов стартов прозорец сред 2015 и 2018 година, напомня.

Сетне срокът се отсрочи до юни 2019 година, по-късно за май 2020 година, след това настана ерата „ Covid ” и стартът бе отсрочен за март 2021 година, а най-после – за октомври 2021 година Е, наподобява, че тази последна дата на пускане може фактически да се съблюдава.

най-накрая даде на телескопа зелена светлина за излизане в космоса, откакто го подложи на щателни проби и контроли, с цел да се увери, че той ще работи вярно, когато се качи в небосвода. Това е значимо, тъй като JWST ще бъде ситуиран на съвсем 1,6 милиона километра от Земята, тъй че няма да е допустимо да се изпращат астронавти за поправки и усъвършенствания.
още по тематиката
Когато най-сетне се озове на плануваната си позиция, телескопът Джеймс Уеб ще сканира космоса в инфрачервеното поле за най-малко десетилетие, осигурявайки по-дълбок взор към космоса и обратно във времето.

Телескопът ще изследва най-ранната светлина във, ще надникне по-отблизо в екзопланетите и ще ни даде най-хубавите данни за намиране на първите доказателства за живот отвън Земята.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР