Джеймс Лавлок, екологът създал теорията за Земята - Гея, според

...
Джеймс Лавлок, екологът създал теорията за Земята - Гея, според
Коментари Харесай

Почина световноизвестен учен, обяснил живота на Земята

Джеймс Лавлок, екологът основал теорията за Земята - Гея, съгласно която тя е жив организъм, заплашен от човешката активност, умря на 103-ия си рожден ден, заяви Асошиейтед прес.

Съпругата и децата му прецизираха, че той е умрял измежду фамилията си от затруднения след рухване. Те прибавиха, че допреди шест месеца Лавлок е можел да се разхожда по брега край дома им в Дорсет и да дава изявленията, до момента в който не е паднал неприятно.

Сред научните приноси на Джеймс Лавлок са устройство за премерване на озоноизчерпващите хлорофлуоровъглероди в атмосферата и замърсителите във въздуха, почвата и водата.

Лавлок предлага теорията за Гея през 70-те години на предишния век. Той разказва Земята като комплицирана саморегулираща се система, основала и поддържаща условия за живот на планетата. Според него човешката активност я е извела рисково от равновесие.

Лавлок е роден през 2019 година Той учи химия, медицина и биофизика във Англия и Съединени американски щати. Работи в Съвета за медицински проучвания във Англия е по планове за Луната и Марс на НАСА през 60-те години на предишния век в Лабораторията за реактивни мотори в Пасадена. През огромна част от кариерата си обаче е самостоятелен откривател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР