Джеймс Клевърли е новият министър на външните работи на Великобритания,

...
Джеймс Клевърли е новият министър на външните работи на Великобритания,
Коментари Харесай

Джеймс Клевърли е новият британски външен министър - първият чернокож на поста

Джеймс Клевърли е новият министър на външните работи на Англия, откакто близо две години беше младши министър във Форин офис.

53-годишният Клевърли беше ранен покровител на Лиз Тръс, като се включи в акцията преди първото гласоподаване, а по време на акцията на драго сърце подлагаше на критика победения ѝ противник Риши Сунак за това, че постепенно реагира на опасенията по отношение на въздействието на Китай.

Клевърли твърди, че Тръс се е фокусирала върху Пекин " от много време " и че " в действителност би трябвало да разгледаме въздействието на Китай освен на международната сцена, само че и тук, в Обединеното кралство ".

Други високопоставени консерватори, които се надяваха да станат външни министри, допускат в частен диалог, че назначението на Клевърли " е замислено по този начин, че Лиз да може да остане външен министър, до момента в който се намира на " Даунинг стрийт " 10 ", като настояват, че новият министър-председател желае да резервира за себе си опцията за взимане на решения.

Въпреки това условието да се прекарват дни и седмици на път изисква известна доза доверие от страна на жителя на Даунинг стрийт. Клевърли прекара близо година в директна работа за новия министър-председател, а домът му в Блекхийт в югоизточен Лондон е на километър от мястото, където Тръс живееше в Гринуич.

Това е част от Лондон, с която политикът е бил обвързван през целия си живот. Клевърли, чиято майка е пристигнала в Обединеното кралство от Сиера Леоне, а фамилията на татко му е от Уилтшир, е израснал в двустаен апартамент в близкия Хитър Грийн като само дете, частично тъй като родителите му не са могли да си разрешат да отглеждат друго.

Клевърли е първият негър министър на външните работи, преди този момент е заемал длъжността държавен секретар по образованието от 7 юли 2022 година до 6 септември 2022 година

Бил е назначен за държавен министър (министър за Европа и Северна Америка) в Службата за външните работи, Британската общественост и развиването (FCDO) от 8 февруари 2022 година до 7 юли 2022 година

Преди това е бил министър за Близкия изток и Северна Африка във FCDO. Джеймс е назначен за първи път като взаимен държавен министър в Министерството на външните работи и въпросите на Британската общественост и Министерството на интернационалното развиване на 13 февруари 2020 година За първи път е определен за народен представител от Консервативната партия за Брейнтрий през май 2015 година

Джеймс беше министър без портфейл от 24 юли 2019 година до 13 февруари 2020 година и парламентарен държавен секретар в Министерството за излизане от Европейския съюз от април 2019 година до юли 2019 година /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР