Джентълменското споразумение между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България,

...
Джентълменското споразумение между ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България,
Коментари Харесай

"Джентълменското споразумение" между ГЕРБ и новата коалиция е на път да се развали

Джентълменското съглашение " сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", което бе подписано, с цел да бъде изваден Народното събрание от блокажа, в който беше изпаднал, е на път да бъде развалено.

Такъв намек насочи от трибуната на Народното събрание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, откакто пред това сътрудника ѝ от " Продължаваме промяната - Демократична България " Николай Денков предложи в дневния ред за работата на депутатите да бъде включен и избора на ръководител на комисията по правни въпроси.

Според новата коалиция би трябвало да поеме управлението на правната комисия в подмяна на това, че поддържа кандидатурата на Росен Желязков за ръководител на Народното събрание. Уговорено бе и двете позиции да се оглавяват на ротационен принцип, т.е. след 3 месеца Желязков да подаде оставка, а на негово място да бъде определен Никола Минчев.
Въпреки че ръководителят на Народното събрание беше определен преди съвсем месец, не по този начин стои въпросът с ръководителите на комисиите, чиито избор бе подложен като пленник на сформирането на управническо болшинство. Заради невъзможността за момента да бъде излъчено такова и поради неуспеха на договарянията сред ГЕРБ и новата коалиция, депутатите и образуваха комисии без управление, като разрешиха на ръководителя на Народното събрание да привиква съвещания и да дефинира кой от нейните членове да ги води, когато няма определен ръководител.
 Парламентът образува непрекъснатите комисии, без да дефинира управленията им Парламентът образува непрекъснатите комисии, без да дефинира управленията им

Още тогава от " Продължаваме промяната - Демократична България " се усъмниха в този метод и желаеха правната комисия да бъде извадена от това решение, а управлението ѝ да бъде гласувано по отношение на съглашението с ГЕРБ. Беше препоръчан и вид поправката да важи единствено за първото съвещание на комисиите, само че то беше отхвърлено от залата.

Днес Денков още веднъж се върна към тематиката и изиска депутатите да изберат ръководител на правната комисия (номинацията на " Продължаваме промяната - Демократична България " е, бел. авт). Изявлението му беше посрещнато остро от " Възраждане ", които обявиха, че не са съгласни да се избира ръководител единствено на една комисия и неведнъж упрекнаха обединението, че е " патерица на ГЕРБ ".

Десислава Атанасова взе думата за назад мнение и предложи по-късно през днешния ден да бъде призован още веднъж председателски съвет, който още веднъж да разиска управленията на непрекъснатите парламентарни комисии. От изявлението ѝ се разбра, че изборът на ръководител на правна комисия може да бъде изведен настрана, единствено в случай че през днешния ден на срещата с " Продължаваме промяната - Демократична България " бъде реализирано съглашение за общо ръководство.
С това Атанасова даде явен сигнал към обединението, че " джентълменското съглашение " ще спре да важи, в мига в който ГЕРБ реализира договореност за ръководство с други политически сили. Все отново Желязков подложи предлагането на Денков на гласоподаване, само че то беше отхвърлено от всички останали обединения.
След размяната на реплики в залата от " Продължаваме промяната - Демократична България " се оплакаха, че от ГЕРБ са нарушили съглашението.

Това изяснява за какво сме деликатни в връзките си с ГЕРБ - във всеки един миг може да се окаже, че това, за което сме се споразумели, може да бъде нарушено.
Николай Денков,
ръководител на ПГ на Продължаваме промяната - Демократична България
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР