Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект, напусна работа,

...
Джефри Хинтън, смятан за кръстник на изкуствения интелект, напусна работа,
Коментари Харесай

Кръстникът на изкуствения интелект: Съжалявам за работата си

Джефри Хинтън, считан за кръстник на изкуствения разсъдък, напусна работа, предупреждавайки за възходящите рискове, свързани с развиването на тази софтуерна област, заяви " Ню Йорк Таймс “.

75-годишният експерт се отдръпна от Googlе, като съобщи, че в този момент съжалява за работата си в областта на изкуствения разсъдък.

Пред " Би Би Си “ Хинтън бе безапелационен, че някои от заплахите, свързани с чатботовете с изкуствен интелект, са " много страшни ".

" В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но мисля, че скоро биха могли да станат. "

Д-р Хинтън също по този начин призна, че възрастта му е повлияла на решението му да напусне софтуерния колос, като съобщи: " Аз съм на 75 години, тъй че е време да се пенсионирам. "

Пионерските проучвания на доктор Хинтън в региона на невронните мрежи и задълбоченото проучване проправиха пътя на актуалните системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

В изкуствения разсъдък невронните мрежи са системи, които са сходни на човешкия мозък по метода, по който учат и обработват информация. Те дават опция на ИИ да се учи от опита си, както би го направил човек. Това се назовава задълбочено проучване.

Британско-канадският когнитивен психолог и компютърен академик съобщи, че чатботът скоро може да надмине равнището на информация, което има човешкият мозък.

" Точно в този момент виждаме, че неща като GPT-4 ни засенчват по количеството общи познания, които имат, и то с доста огромна разлика. По отношение на разсъжденията той не е толкоз добър, само че към този момент може да прави елементарни разсъждения ", добавя ученият.

" И като се има поради скоростта на напредъка, чакаме нещата да се подобрят много бързо. Така че би трябвало да се тревожим за това. "

Хинтън приказва за " неприятни субекти ", които ще се опитат да употребяват изкуствения разсъдък за " неприятни неща ".

" Това е просто най-лошият сюжет, нещо като призрачен сюжет “, посочи той.

" Можете да си визиите, да вземем за пример, че някой индивид с неприятни планове като съветския президент Владимир Путин реши да даде на роботите опция да основават свои лични подцели. "

Ученият предизвестява, че това в последна сметка може да " сътвори подцели като " Трябва да получа повече власт ".

" Стигнах до заключението, че типът разсъдък, който развиваме, е доста друг от този, който имаме “, прибавя Хинтън.

" Ние сме биологични системи, а те са цифрови системи. И огромната разлика е, че при цифровите системи имате доста копия на еднакъв набор от величини, на еднакъв модел на света. “, съобщи той.

" И всички тези копия могат да се учат поотделно, само че споделят знанията си неотложно. Така че е все едно да имате 10 000 души и когато един човек научи нещо, всички автоматизирано да го знаят. И ето по какъв начин тези чатботове могат да знаят доста повече от всеки един човек. “, уточни ученият.

Мат Клифърд, ръководител на английската Агенция за модерни проучвания и изобретения, който приказва в персонално качество, съобщи, че думите на Хинтън " акцентират скоростта, с която се усилват опциите на изкуствения разсъдък ".

" Тази технология има големи вероятности, само че е от значително значение светът да влага съществено и незабавно в сигурността и контрола на ИИ ", сподели той.

Д-р Хинтън акцентира, че не желае да подлага на критика Гугъл и че софтуерният колос е бил " доста виновен ".

" Всъщност желая да кажа някои положителни неща за Гугъл. И те ще са по-достоверни, в случай че не работя за Гугъл ".

В свое изказване основният академик на Гугъл Джеф Дийн съобщи, че сега компанията работи по въпроса за " виновния метод към изкуствения разсъдък “, като добави, че " Непрекъснато се учим, с цел да разберем зараждащите опасности, като в същото време вършим смели нововъведения ", предават от БГНЕС.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР