Джефри Хинтън - един от така наречените кръстници на изкуствения

...
Джефри Хинтън - един от така наречените кръстници на изкуствения
Коментари Харесай

AI ще бъде в полза на богатите, а не на работниците

Джефри Хинтън - един от по този начин наречените " кръстници " на изкуствения разсъдък, прикани държавните управления да се намесят и да подсигуряват, че машините няма да поемат контрола над обществото.

Хинтън влезе в заглавията на вестниците през май, когато разгласи, че напуща след десетгодишна работа в Гугъл, с цел да приказва по-свободно за заплахите от изкуствения разсъдък, малко откакто стартирането на ChatGPT завладя въображението на света.

Високоуважаваният академик в региона на изкуствения разсъдък, който работи в университета в Торонто, приказва пред претъпкана зала на софтуерната конференция Collision в канадския град.

На конференцията се събраха над 30 000 създатели на стартъпи, вложители и чиновници в софтуерния бранш, множеството от които желаеха да научат по какъв начин да яхнат вълната на изкуствения разсъдък, а не да чуят урок за заплахите от него или апел за интервенция на държавното управление, разяснява уеб сайтът Science Alert.

" Преди изкуственият разсъдък да стане по-интелигентен от нас, мисля, че хората, които го създават, би трябвало да бъдат насърчавани да положат повече старания, с цел да схванат по какъв начин той може да се опита да отнеме контрола ", споделя Хинтън.

" В момента тук има 99 доста умни хора, които се пробват да създадат изкуствения интелект по-добър, и един доста интелигентен човек, който се пробва да разбере по какъв начин да го спре да поеме контрола над нас. Може би желаете да бъдете по-балансирани ", допълни той.

Хинтън предизвести, че рисковете, свързани с ИИ, би трябвало да се одобряват съществено.

" Мисля, че е значимо хората да схванат, че това не е научна фантастика, не е просто всяване на боязън ", настоя той и добави: " Това е действителен риск, за който би трябвало да мислим и да измислим авансово по какъв начин да се оправим с него. "

Ученият изрази угриженост и по тази причина, че изкуственият разсъдък ще задълбочи неравенството, защото големият растеж на продуктивността от внедряването му ще бъде в интерес на богатите, а не на служащите.

" Богатството няма да отиде при хората, които правят работа, а ще направи богатите по-богати, а не по-бедни - а такова общество е доста неприятно ", добави той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР