Джеф Безос заяви в интервю, че се надява на бъдеще,

...
Джеф Безос заяви в интервю, че се надява на бъдеще,
Коментари Харесай

Бъдещето на трилион души: Идеята на Безос за космическата колонизация

Джеф Безос съобщи в изявление, че се надява на бъдеще, в което " един трилион " хора ще населяват Слънчевата система, само че единственият метод да се стигне до такава степен е с големи галактически станции.

Основателят на Amazon и Blue Origin сподели в подкаста на Лекс Фридман, че трилион души би означавало, че във всеки един миг може да има " хиляда Моцарти и хиляда Айнщайновци " – светоглед, който той споделя и през 2018 година в изявление с Матиас Дьопфнер, основен изпълнителен шеф на Axel Springer.

" Единственият метод да достигнем до тази визия е с великански галактически станции - сподели той. " Планетарните повърхности са прекомерно дребни, в случай че не ги превърнем в тъкмо такива централи ".

Безос съобщи, че хората ще вземат запаси от планетите или Луната, с цел да поддържат живота в галактически колонии, които наподобяват на цилиндрични галактически станции, планувани от починалия физик Джерард Кичън О'Нийл.

" Те имат доста преимущества пред планетарните повърхности. Може да ги завъртите, с цел да получите естествена земна гравитация. Може да ги поставите, където пожелаете ", споделя още той за колониите от вида на О'Нийл, като прибавя, че множеството хора по този начин или другояче ще желаят да живеят покрай Земята.

Прогнозата на Безос за живот в космоса е забележителна с това, че се разграничава от тази на главния му съперник, създателя на SpaceX Илон Мъск.

Основателят на Amazon не загатва категорично Мъск в отговора си към Фридман, само че двамата милиардери са разменяли спорни реплики в предишното по въпроса по какъв начин ще наподобява бъдещето на галактическата колонизация.

Мъск нееднократно е приказвал за упоритостите си да колонизира Марс, като твърди, че желае да стартира построяването на човешки селища още през 2050 година

Безос, въпреки това, е насочил задачата си към Луната, като през 2019 година показа концепцията за великански лунен модул Blue Moon, който ще помогне на хората да стигнат до такава степен. Преди това той е приказвал и за галактически цилиндри, които могат да поддържат добър климат там през цялата година.

SpaceX също по този начин възнамерява да помогне на NASA да изпрати хора на Луната, само че задачите на нейния създател за колонизация са ориентирани най-вече към Марс.

Тъй като двамата се борят за колонизация, Мъск явно копнее за конкурентна галактическа конкуренция, като съгласно биографа му Уолтър Айзъксън е споделил, че би желал Безос " да излезе от джакузито и яхтата си " и да се концентрира повече върху Blue Origin.

Експерти описват пред Business Insider за научните и етичните алтернативи, които се крият в грандиозните проекти на двамата милиардери за колонизиране на космоса, в това число проблемите с гравитацията и въздействието на космоса върху човешката имунна система.

" Като тип ние би трябвало да създадем това. Рано или късно ще разпънем тази планета на кръст. Така че най-малко може да умрете, отивайки към Марс ", споделя пред BI Кевин Мофат, доцент в Университета в Уоруик, който специализира в региона на човешката физиология.

Безос споделя на Фридман, че в бъдеще хората ще могат да избират да се движат напред-назад сред галактическите станции и Земята, и че галактическата колонизация в последна сметка е средство за опазване на планетата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР