Джасинда Ардърн заявява, че изобщо не е искала да оглавява

...
Джасинда Ардърн заявява, че изобщо не е искала да оглавява
Коментари Харесай

Джасинда Ардърн – Неохотната премиерка

Джасинда Ардърн декларира, че въобще не е желала да оглавява новозеландската Лейбъристка партия и в никакъв случай не се е виждала като претендент за министър председател на страната си. Въпреки това предходната година тя стана най-младият министър-председател на Нова Зеландия и третата дама отпред на държавното управление. И си завоюва прякора „ неохотната премиерка ”.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн (37 г.) влезе в новинарските сводки неотдавна с изявлението си, че желала да изгони съветски шпиони от страната си, чийто държавен глава е английската кралица, само че не е съумяла да откри такива. По този метод лидерката на лявоцентристката Лейбъристка партия леко, или не чак до такава степен, се разграничи от основните си западни сътрудници – Англия, Съединени американски щати, Австралия, Канада, в ограниченията против съветски дипломати в отговор на отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал. За което Лондон вини Москва.

Първият скандал към Ардърн се разгоря още с избирането й за водач на партията и надлежно кандидат-премиер на 1 август предходната година. Часове по-късно публицист я попита, дали не възнамерява да има деца и дали вероятно майчинство няма да попречи на служебните й отговорности. Тя отговори, че всяка майка е пред сходна алтернатива и не вижда разлика сред себе си и останалите дами в Нова Зеландия. Ден по-късно обаче опозиционният водач Марк Ричардсън настоя, че “всеки шеф би трябвало да знае проектите на служителките си в този аспект ”. И загатна, че не е добре премиерка да излиза в майчинство. В гневна реакция Ардърн настоя, че през 2017 година е избор на всяка жена да избра децата пред работата. И по този начин с твърдата си позиция завоюва благосклонности на мнозина гласоподаватели. Ефектът “Ардърн ” – ново лице, което имаше за цел да подмлади имиджа на партията, се видя незабавно. Само няколко дни, откакто тя е определена за ръководител, лейбъристите получават дарения от 500 000 $, а 3500 доброволци се записват да оказват помощ в предизборната акция. Апелира към младите гласоподаватели, което се оказва един от ключовете към властта.

На вота на 23 септември м.г. левицата е втора след ръководещата консервативна Новозеландска Национална партия, която обаче няма нужните 50%. След продължителни договаряния Джасинда Ардърн подписва необикновен пакт с 3-тата политическа мощ – националистическата “Нова Зеландия преди всичко ” и със Зелените. И по този начин на 26 октомври застава отпред на съдружен кабинет.

А единствено няколко месеца по-късно – на 19 януари, Джасинда афишира, че е бременна с първото си дете. Вицепремиерът и водач на националистите Уинстън Питърс ще я замести през лятото, когато тя ще излезе в 6-седмично майчинство.

Бъдещата премиерка е родена на 26 юли 1980 година в Хамилтън – на северния остров, само че израства в две по-малки градчета, в които татко й Рос работи като служител на реда, а майка й Лоръл Ардърн – като учебен помощник.

Завършва бакалавърска степен по връзки, политология и връзки с обществеността. Израства като част от мормонската “Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни ”, само че я напуща през 2005 година, защото “противоречи на разбиранията й ”. Миналата година афишира, че е агностик. В политиката влиза с помощта на вуйна си, която е дълготраен член на лейбъристите и я вербува още като младеж да оказва помощ за предизборната акция през 1999 година Младата Джасинда става авторитетен член на младежкото крило и работи в офиса на премиерката Хелън Кларк, а по-късно и в политически съвет на английския министър председател Тони Блеър. В началото на 2008 година е определена за президент на Международния съюз на социалистическата юноша и в тази роля прекарва известно време в разнообразни страни на разнообразни континенти.

Наричат я безвъзвратен либерал поради поддръжката й за узаконяване на канабиса, на гей браковете и на правото на аборт. Тази година тя стана и първият министър председател на страната, който се включи в гей церемониал. Описва се като социалдемократ, напредничав, републиканец и феминист, чийто политически воин е експремиерката Хелън Кларк. Нарича капитализма “безсрамен неуспех ” поради многото бездомни в Нова Зеландия. Настоява за понижаване на миграцията, която довела до взрив в цените на недвижимата благосъстоятелност.

Един от първите й политически проби бе обвиняването на австралийската външна министърка Джули Бишъп, че Уелингтън желае да подкопае кабинета на Австралия на фона на абсурда с новозеландското поданство на вицепремиера Бърнаби Джойс. Ардърн обаче настоя, че е схванала за това от медиите и че няма нищо общо със случая.

В същото време тя не крие, че харесва качественото малцово уиски и пази положителни мемоари от късата си кариера на диджей.

С приятеля й и предстоящ баща Кларк Гейфорд (40 г.) са дружно от 2013 година Той е разпален рибар и ефирен водещ на шоуто “Риба на деня ”. Приема с възприятие за комизъм новата си роля на първи “съпруг ”.

Списание “Вог ” я назова “анти-Тръмп ”

Премиерката на Нова Зеландия получи през март нов прякор от сп. “Вог ” – “Наричайте я анти-Тръмп ”, написа изданието. Според стилната библия 37-годишната Джасинда Ардърн е “млада, целеустремена и уверен либерал ”.

“Тя е пряма като Бърни Сандърс и безстрашна като Елизабет Уорън (US сенаторка демократ б.р.) ”, отбелязва “Вог ”.

В изявление за списанието Ардърн разкрива, че като дете мечтаела да стане смешник. “Но до известна степен да си смешник и да бъдеш в политиката е едно и също ”, счита тя.

ЗА НЕЯ

Ударих джакпота с Джасинда
Винаги съм харесвал амбициозни дами, само че с Джасинда в действителност ударих
джакпота. Иначе, откогато тя е министър председател, животът ни се промени фрапантно. Наистина е сюрреалистично да чуеш, по какъв начин жена ти приема телефонно позвъняване от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В същото време долита нашата котка, която се настанява тъкмо до Джасинда и взема решение шумно да заяви идването си. А след къса битка аз се пробвам да я успокоя в прилежащата стая, с цел да не преча на диалога с водача на свободния свят.
Кларк Гейфорд, сътрудник

Да нямаме високи условия
Надявам се никой да няма високи условия към нея, единствено тъй като е премиерка. Тя би трябвало да бъде третирана благосклонно, изключително до момента в който се аклиматизира към майчинството. Надявам се Джасинда Ардърн да получи персонално пространство, което да й разреши да води относително естествен фамилен живот, тъй като, с цел да си родител, е невероятна привилегия.
Бил Инглиш, предходник на премиерския пост

Ще работим дружно градивно
Нямам подозрение, че ще работим дружно дейно и градивно, както вършат министър председателите на Австралия и Нова Зеландия от генерации. Очаквам точно това. Очаквам и да вярвам в новозеландското държавно управление.
Малкълм Търнбул, министър председател на Австралия

Избрахме смяната
Избрахме смяната – да подкрепим кабинет на лейбъристите, тъй като считаме, че капитализмът би трябвало да върне човешкото си лице и това разбиране повлия надълбоко на нашето решение. Защото за доста новозеландци капитализмът не е техен другар, а техен зложелател.
Уинстън Питърс, вицепремиер и съдружен партньор

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР