Джао Лицзян. Снимка: ЕПА/БГНЕС Китайското външно министерство днес заяви, че

...
Джао Лицзян. Снимка: ЕПА/БГНЕС Китайското външно министерство днес заяви, че
Коментари Харесай

Китай отрече да е създавал незаконния полицейски „офиси“ за репресии в Нидерландия

Джао Лицзян. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Китайското външно министерство през днешния ден съобщи, че офисите, основани в Нидерландия, не са полицейски, а са по-скоро центрове за подкрепяне на китайски жители при подновяването на документи, съобщи „ Ройтерс “.

Това се случи ден откакто нидерландското държавно управление подреди те да бъдат закрити на фона на следствие на активността им.

Миналата седмица нидерландското държавно управление разгласи, че ще проверява дали офисите в Амстердам и Ротердам са работили нелегално от името на Пекин, след медийни известия на Ер Те Ел и на уеб страницата „ Следвайте парите “(„ Follow The Money “), че два такива центъра, въпреки и да са без дипломатически статут, са правили редица функционалности, в това число отдалечено възобновяване на шофьорски книжки на китайски жители.  

ДЕБАТИ.БГ ви информирахме и за следствието на испанската неправителствена организация Safeguard Defenders, на база което нидерландските управляващи оповестиха, че работят.

Според Safeguard Defenders противозаконните китайски полицейски офиси са разпръснати из целия свят в общо 54 страни. В някои страни има повече от един „ офис “, като това от време на време важи и за някои градове. В Торонто, Канада да вземем за пример има три противозаконни китайски офиса. По три офиса съгласно информацията на Safeguard Defenders има още в Барселона и Мадрид, Испания, както и в Париж, Франция.

Китайското посолство в Хага отхвърли изказванията, че един от офисите също така е тормозил китайски отстъпник, който живее в Нидерландия.

Нидерландският външен министър Вопке Хукстра съобщи през вчерашния ден в Туитър, че „ защото не е било поискано позволение “ от Нидерландия за откриването на тези офиси, нидерландското външно министерство е уведомило китайския дипломат, че те би трябвало да бъдат затворени.

На въпрос по отношение на нидерландската инспекция и дали Китай е уведомил Нидерландия за офисите, представителят на външното министерство Джао Лицзян отхвърли обвиняванията против Пекин.

„ Организациите, които споменахте, не са полицейски сектори или центрове за полицейски услуги “, съобщи през днешния ден Джао на брифинг.

„ Техните действия са в помощ на локални китайски жители, които би трябвало да подадат онлайн заявление за възобновяване на шофьорска брошура с изминал период, и са свързани с услуги за споразумяване медицински прегледи, като дават място за провеждането им “, добави Джао.

Той акцентира, че хората, работещи в офисите, китайци, живеещи в чужбина, които работят на доброволни начала, „ а не китайски полицейски чиновници “. Джао добави, че се надява да не бъдат предявявани „ голословни искания “.

Германските управляващи също проверяват дали Китай поддържа противозаконен екстериториален полицейски сектор във Франкфурт, както съобщи представител на немското държавно управление предходната седмица.

Според нидерландски медии чиновниците в двата китайски „ офиса “, единият от които се намира в Амстердам, а другият – в Ротердам, са давали тип, че оказват дипломатическо подпомагане на китайски жители. Нидерландските управляващи обаче не са били осведомени за откриването на тези офиси. Същинската цел съгласно нидерланските медии била да запушват устата на китайски опозиционери.

Safeguard Defenders пък споделя, че са основани ръководени от полицията „ центрове за полицейски услуги в чужбина “ на пет континента в 54 страни, някои от които са забъркани в съдействие с китайската полиция при провеждането на полицейски интервенции на непозната територия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР