Джак ръсел териер е популярна порода кучета, която се е

...
Джак ръсел териер е популярна порода кучета, която се е
Коментари Харесай

Отглеждане на Джак Ръсел Териер вкъщи

Джак ръсел териер е известна порода кучета, която се е появила преди към два века в Англия. Тези дребни и извънредно пъргави четириноги се употребяват за лов на наземен и под земята дивеч, заради своята сръчност и просветеност.

Те имат относително издължено тяло, само че пък къси крака, по което до известна степен наподобяват на друга ловна порода, а точно на дакела. Джак ръсел териер е обагрен главно в бяло, като по тялото му се срещат черни и кафяви петна.

По-известните представители на породата са с къса четина, само че и има и такива, при които дължината на косъма може да доближи до десетина сантиметра. Както обяснихме към този момент, кучето е дребно-то може да наддаде до 7 кг, а растежът му да доближи до 30-33 сантиметра.

При вярно развъждане Джак ръсел териер не е единствено правилен асистент на ловеца, само че и желан домакински любим. Със своята пъргавост и хиперактивност той бързо се трансформира в забавна и занимателна компания. Определено е благосклонно надъхан към множеството хора, само че в случай че някой се опита да го нападне, било то и човек, надали ще остане безразличен. Характерът на джак ръсела е доста изявен и той не търпи неприятно отношение.

Джак ръсел териер не изисква доста грижи и е подготвен да последва стопанина си във всяко премеждие. Що се отнася до дресировката на този тип кучета, тя не всеки път е лесна. Някои от тях бързо заучават команди, само че други не престават да бъдат своенравни и неудържими. Ако не бъде следено, кучето доста бързо може да стори някоя беля. Затова вярната дресура на джак ръсела е наложителна.

Отглеждане на джак ръсел териер в къща

Тези енергични и безусловно щури кучета могат да се приспособяват към всевъзможен метод на живот, само че несъмнено биха се чувствали най-щастливи, в случай че имат опция да живеят в къща с огромен двор, където да тичат на воля, да подскачат и да вършат, каквито си пожелаят лудории, в това число да копаят и да „ ловуват “.

Хиперактивните палета могат да живеят умерено на двора, защото се приспособяват към разнообразни температурни амплитуди и също така са относително издръжливи на заболявания. Ако се отглеждат в верни условия, биха могли да станат дълголетници.

Те доста обичат да прекарват време със своя собственик и затова той постоянно би трябвало да има най-малко малко свободно време за тях. Знайте, че всяко бягане на господаря с кучето, както и подмятането топка, или други играчки за кучета, е същинско наслаждение за дребния палавник. Джак ръсел териер обаче не трябва да се изпуска от взор, защото инстинктът му елементарно може да го подведе и той да отпраши в незнайна посока.

Отглеждане на джак ръсел териер в апартамент

Отглеждането на кучетата от този порода в апартамент е допустима поради техните компактни размери, само че това безспорно би било предизвикателство, в случай че жилището е прекомерно малко. Ако отделяте най-малко по един час дневно да разхождате своя четириног другар обаче, той ще може да изразходва силата си и няма да вилнее в дома ви.

 Джак Ръсел териер

В противоположен случай той ще прави доста пакости, като доста постоянно от хиперактивната му същина страдат килимите, завесите и завивките у дома. Мебелите и кухненските сервизи също са застрашени.

Оставите ли този дребен палавник самичък в жилището си, е допустимо да откриете същински апокалипсис, когато най-сетне се приберете. Друг минус на този вид кучета е, че когато се вълнуват и подскачат, те стартира и да лаят по-силно, което може да ви навлече негодуванието на съседите.

Безспорно обаче джак ръсел териер е доста по-удобен за развъждане в апартамент от огромни кучета като британски мастиф да вземем за пример, както и от четириноги с дълга четина кокер шпаньол или чау-чау, чийто престой вкъщи се свързва с досадно и непрекъснато почистване на косми.

Джак ръсел териер и други домашни любимци

Отглеждането на джак ръсел териер с друго животно би се осъществило мъчно. Въпреки своите скромни размери това пъргаво куче е склонно да се нахвърля на други по-големи четириноги, което би довело до същинска война вкъщи.

На по-малките от него животни пък това куче гледа като плячка. Сами разбирате, че не може да се чака от него да живее в естетика и съгласие с порове, хамстери, морски свинчета, чинчили и други дребосъци.

Джак ръсел териер и дете

Съжителството на джак ръсел териер с дете също е под въпрос. Ако малчуганът е прекомерно дребен, кучето би могло да го уплаши или даже несъзнателно да го нарани, поради прекомерно енергичното си държание. Ето за какво развъждането на кучето в апартамент, дружно с ненавършило 6-годишна възраст дете не е целесъобразно.

От друга страна, в случай че вашето дете е малко по-голямо, съжителството с джак ръсел териер ще му подсигурява едно щастливо и незабравимо детство, в което пакостите и премеждие няма да имат край.

Преди да вземете кучето обаче би трябвало да сте изцяло наясно дали сте подготвени да издържите на неговото движение и ще можете ли да приемете с лекост всички изненади (някои не изключително приятни), които то ще ви сервира. Внимавайте още с храненето на джак ръсела и се грижете за здравето му. Проучете към какви заболявания джак ръселът е благоразположен.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за джак ръсел териер.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР