Дизайнерката на костюми Рут Картър сътвори история, ставайки първата чернокожа

...
Дизайнерката на костюми Рут Картър сътвори история, ставайки първата чернокожа
Коментари Харесай

Дизайнерката Рут Картър стана първата чернокожа жена с два Оскара

Дизайнерката на костюми Рут Картър сътвори история, ставайки първата чернокожа жена с две награди " Оскар ", съобщи Асошийтед прес. Картър получи оценката за дизайна на костюмите за " Черната пантера: Уаканда вечно ". Първият й " Оскар " е за истинския филм " Черната пантера " (2018) от киновселената на " Марвел ". На церемонията през 2019 година тя стана първата афроамериканка, отличена в категорията. 

В тазгодишната конкуренция Рут Картър надви над основателите на костюми за " Вавилон ", " Елвис ", " Всичко на всички места едновременно " и " Госпожа Харис отива в Париж ".



В благодарствената си тирада Картър загатна режисьора на кино лентата Райън Куглър и попита дали звездата от " Черната пантера " Чадуик Боузман може да се погрижи за майка й Мейбъл Картър, умряла " през миналата седмица ". Боузман си отиде през 2020 година на 43-годишна възраст, откакто загуби борбата си с рака. 

" Това е за майка ми. Тя беше на 101 години ", сподели Рут Картър. " Този филм ме приготви за този миг. Чадуик, апелирам те, погрижи се за мама ". 



Дизайнерката на костюми отдаде респект към майка си зад кулисите. " Знам, че тя се гордее с мен. Знам, че тя искаше това за мен толкоз, колкото и аз за себе си ", сподели Картър.



Преди Рут Картър е била номинирана за " Оскар " за дизайна на костюмите във филмите " Малкълм Екс " на Спайк Лий и " Амистад " на Стивън Спилбърг. Получава  ласкави мнения и за работата си над продукции като " Иконом на седем президента " на Лий Даниълс и " Селма " на Ава Дюверней. 

Дизайнерката е създавала костюми за Опра Уинфри, Дензъл Уошингтън, Еди Мърфи, Джери Зайнфелд.



Рут Картър изиграва значима роля като основен дизайнер на костюмите за превръщането на " Черната пантера " в културен феномен, вкарвайки гордостта на африканската диаспора в стилните и цветни дрехи на героите и помагайки на измислената страна Уаканда да " оживее ". 

Само четирима чернокожи мъже имат по две награди " Оскар " - актьорите Дензъл Уошингтън и Махершала Али и звукооператорите Уили Бъртън и Ръсел Уилямс. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР