Дизайнерката на Диор Мария Грация Киури загърби блестящия жакард и

...
Дизайнерката на Диор Мария Грация Киури загърби блестящия жакард и
Коментари Харесай

Dior направи фолклорен завой на Седмицата на висшата мода в Париж

Дизайнерката на " Диор " Мария Грация Киури загърби блестящия жакард и покритията от пайети - общоприети за стилните ревюта във френската столица, и се концентрира върху майсторството на иглата и конеца, залагайки на комплицирани бродерии от цветя с фолклорен привкус в дефилето си за сезона есен-зима на Седмицата на висшата мода в Париж , оповестяват Франс прес и Ройтерс.  

Естествени цветове, матови материи, изтънчени бродерии, дантелен пачуърк - Киури, артистичен шеф на дамските сбирки на " Диор ", натъртва на трезвeността и изтънчеността, възхвалявайки ръчната направа в своята противопоставяща се на блясъка сбирка. 

" Това в действителност е план, чиято вътрешна концепция е, че изкуството и занаятчийството са на едно и също равнище ", споделя дизайнерката.
 Българска телеграфна агенция
Моделите минаха по подиума с разпуснати плитки и пачуърк палта, изрязани сака и дълги рокли с бухнали ръкави. Дрехите служеха като самобитни празни платна в меки, неутрални цветове - бежов вълнен габардин, памучно платно и черно кадифе - за стилизираните флорални бродерии, които се спускат по раменете и се вият към полите, издигайки се от подгъвите.

Квинтесенцията на сбирката е дълга, лъжливо семпла плисирана рокля в сивобежов цвят, украсена с бродирани набори, чиято направа е лишила два месеца.

" Колкото повече работа има, толкоз по-невидима е тя " , споделя Мария Грация Киури. 
 Българска телеграфна агенция
Състоянието на мозъка, което управлява сбирката, е " комплицирано " - коронавирусната пандемия към момента не е завършила, в Европа се води война. " Чувствителна съм към всичко, което ни се случва. От значително значение е да останем положителни ", добавя дизайнерката. 

Украинската художничка Олеся Трофименко, която се е погрижила за декора , изпълва изложбената зала в градината на музея " Роден " с творби на изкуството, извисяващи се фотографски изображения на пейзажи,  покрити с бродерии цветя.

Мария Грация Киури кани 39-годишната Трофименко, откакто вижда нейна галерия в Рим след началото на съветската инвазия в Украйна. " Бях изумена от облиците, посредством които човек възприема желанието да се прероди, макар войната " , споделя дизайнерката. 
 Българска телеграфна агенция
Мария Грация искаше нещо " витално ", споделя Олеся Трофименко преди ревюто на фона на едно от цветните бродирани пана, моделирано по фотография на двора на селската й къща, която я приютява по време на войната.

Произведенията на изкуството и модата носят една съществена тематика - дървото на живота, повсеместен знак, тълкуван в разнообразни стилове в другите култури.
Киури разказва концепцията като носеща известна доза мистика, към която хората могат да се извърнат " в сложни времена ".

Моделите са с леко ретро лъчение. Дизайнерката се замисля върху локалните обичаи и метода, по който шарките на цветя се интерпретират по света.  

" Смятам, че всички тези рокли имат нещо общо. Много постоянно са с бродерия, доста постоянно са украсени с цветя. В тях в действителност има връзка с живота " , споделя тя.
Сред гостите на ревюто на " Диор ", седнали на претъпкания първи ред, бяха актрисите Сигорни Уивър и Наоми Уотс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР