Диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас,

...
Диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас,
Коментари Харесай

Разследване на БНТ: В интернет продават диви котки, забранени за отглеждане от частни лица у нас

Диви котки, неразрешени за развъждане от частни лица у нас, се оферират за продажба свободно в интернет. Има и хора, които са успeли да внесат сервали или каракали, демонстрира информация в обществените мрежи, където са оповестени случаи на изгубени екземпляри.

Регистриран разплодник предлага котки от порода сервал, каракал и савана. Такава публикация намерихме в интернет с посочен адрес Варна. Свързахме се с развъдника посредством елекронната поща. Оказа се, че не е в България, само че продава каракал за 1500 евро. Твърди, че и преди е изпращал такива животни и всички документи са изрядни. За да завърши договорката е подготвен на компромис с документите.

Тук в България управляващите вършат проблем за развъждането на каракали. Дали ще е допустимо документът да не е тъкмо за тази порода, а за друга?

- Добре, да, допустимо е.

Свързахме се с създателя на друга публикация. Предлага да ни достави със аероплан 2-месечен каракал против 2000 евро. Изпраща ни и видео.

“Всички наши котенца са другарски настроени и имат изрядни документи в сходство с настоящите разпореждания на Европейски Съюз, които са идентични с разпоредбите на вашата страна България, тъй че не се тормозете ”.

Само че мотив за терзание действително има.

Министерство на околната среда и водите: " Видовете каракал и сервал са диви котки и вносът, придобиването, продажбата и притежанието им са неразрешени. Лицата, които отглеждат нелегално посочените животни се санкционират с санкция от 1000 до 2000 лева, а при повтовно нарушаване - от 2000 до 3000 лева Животните подлежат на конфискация ”.

" Дали става въпрос за машинация във тип на това, че ще ви вземат парите и няма да изпратят никакво животно или за заблуждение - вие си плащате, те ви изпращат котето и след това се оказва, че това коте би трябвало да бъде иззето, тъй като нямате право да го отглеждате, само че и в давата случая обявата е с подвеждащо наличие ", съобщи Явор Гечев - природозащитник.

Как обаче животни от тези типове се оказват в България, както е видно от обявите за изгубени каракали и сервали, които се появяват в обществените мрежи?

" Има клюки, има информация, че се издават подправени документи на тези животни, които ги слагат в категроията на хибридните котки, въпреки те да са напълно диви. Проблем ще стане след няколко години, когато се окаже, че хора, които са си купували такива животни не могат да се оправят с развъждането им, когато се окаже, че такива животни бягат от вкъщи си, тъй като това не е домашна котка, това е диво животно, проблем ще се окаже, когато има спорове със съседи или други животни, тогава ми се коства, че нашето министерство на околната среда и водите няма да бъде готово да реагира ", съобщи Явор Гечев.

Според законодателството диви котки у нас могат да се отглеждат само в зоологически градини и избавителни центрове. Така изцяло по разпоредбите в зоопарка в Бургас живеят Цезар и Клеопатра. Експерти споделят развъждането на тези животни в домашни условия крие опасности.

" Ако бъдат раздразнени, може да бъде много неприятно. Нямам поради, че могат да изядат човек. Имам поради, че могат да го надраскат, могат да го нахапят и т. н. Ноктите на сервала и на каракала са някъде сред 1,5 и 3 см. С тези нокти той нормално убива плячката си, ноктите са като бръснарски ножчета, раздират и убиват, с цел да може да съществува и да се храни ", съобщи Кръстьо Дъбов - притежател на зоопарка в Бургас.

От Министерството на околната среда и водите споделиха, че нямат пълномощия да упражняват пряк надзор при прекосяване на животни през граница. Посочват, че на пунктовете има ветеринарни лекари, които управляват потока на животни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР