Въпреки, че допринася за между 11 и 14 на сто

...
Въпреки, че допринася за между 11 и 14 на сто
Коментари Харесай

Хотелиерите и ресторантьорите пак ревнаха


Въпреки, че способства за сред 11 и 14 на 100 от Брутният вътрешен продукт или директно за една десета от българската стопанска система и е структуроопределящ бранш за нея, туризмът още веднъж е подценен за сметка на увеличение на средствата за нововъведения.

Ясно е, че новите технологии носят висока добавена стойност, само че пък туризмът обезпечава работа на 11,8 на 100 от заетите у нас, а единствено директно непрекъснато заетите в бранша са над 100 000 души. Именно тяхното прехранване се неглижира от следващ кабинет, този път служебния, откакто други действия като преодоляване на Космоса и закупуване на хибридни коли за полицията и създаване на редица софтуерни приложения са счетени за по-важни от държавното управление, акцентират от БХРА.

Сред целите, които бяха препоръчани от БХРА за финансиране от Националния проект за възобновяване и резистентност бяха програми за енергийна успеваемост за понижаване на въглеродния отпечатък на хотелите, развиване на различен и атрактивен туристически превоз, обезпечаване на нови рейсове на ток и електрически влакчета в курортите, създаване на мрежа от зарядни станции за електрически автомобили и дребни туристически лифтове.

Други препоръчани от бизнеса действия бяха ремонт на съществени обществени туристически активи, отделяне на пешеходни зони, възстановяване не парковата среда и установяване на площи за нови паркинги в курортите, възобновяване на атракциони, възобновяване, консервиране и досегаемост на археологични обекти в и към курортите.

В проекта, съгласно БХРА, трябваше да бъдат планувани и ограничения за дейно подсилване на капацитета на туризма посредством цифровизация на процесите, повишение на устойчивостта на здравната система посредством въвеждане на ваучери за балнео, спа и медикъл туризъм, поощряване на общественото включване на хора в отдалечени и труднодостъпни райони и предпазени територии, в които няма развити други бизнеси с изключение на туризма. От организацията предложиха и цялостна скица за поддръжка на предприятията от туристическия бранш.

Нито една от тези хрумвания, макар че бяха показани съществени планове и оферти, не откри място в следващия вид на Националния проект за възстановявавне и резистентност. Действията на служебния кабинет и отвън редакцията на документа ясно демонстрираха, че туризмът не е приоритет и на това ръководство, акцентират от БХРА. Единственото, което получи БХРА в отговор на десетките изпратени писма с оферти, цели, проблеми и оферти за техните решения са цитиране на закони и пояснения за какво една или друга мярка, в това число тези, които не желаят финансиране от бюджета, а единствено добра политическа воля, не могат да се случат, макар че законите и наредбите не работят в съответната обстановка за сектора.

Всички държавни управления на думи заявяваха огромна поддръжка за туристическия отрасъл, само че дейностите им не посочваха такава. Не се започнаха никакви ограничения за отбрана на сезонните служащи и огромна част от чиновниците в туризма напуснаха бранша, което в този момент води до невъзможността на част от хотелите да отворят задачите си обекти и да обслужат искащите да почиват поради неналичието на личен състав. Не се подкрепя бизнеса с евтини заеми за оборотни средства, с предоговаряне на старите отговорности, с потребителски заеми за чиновниците, което докара до задълбочаване на така и така комплицираната икономическа обстановка.

Подпомогнаха се с държавни средства браншове, които в никакъв случай не са затваряни поради пандемията като преработвателна индустрия и автосервизи, а не бяха отделени задоволително средства за най-пострадалите от рецесията като хотелиери, които изобщо не бяха обезщетени. Липсва ясна и поредна политика във връзка с туризма и неизясненост макар изказванията, че секторът е значим за стопанската система и ще бъде приоритет, безапелационни са от БХРА.

Всички политически сили, чиито представители влязоха в Народното събрание, по време на диалозите с тях декларират огромна поддръжка, само че действително туризмът не е тематика на договарянията сред политическите сили за основаване на нов постоянен кабинет. Което ни навежда на мисълта, че същото неглижиране на бранша ще продължи и отсега нататък макар концепцията за парламентарна комисия по туризъм, акцентират от БХРА.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР