Varna24.bg. Жената сподели, че тя самата два пъти е станала жертва

...
Varna24.bg. Жената сподели, че тя самата два пъти е станала жертва
Коментари Харесай

Бабата-муле се изповяда: Старческа наивност и слабоумие

Varna24.bg . 

Жената показа, че тя самата два пъти е станала жертва на телефонни измамници и оттова нататък е вярвала, че спомага за задържането им и разрешаването на случая. Преди години един път дала 17 000 евро, а неотдавна я предиздвикали да изтегли от ДСК още 20 000 лева, които предала с цел да " спомага ".  

Възрастната жена е с висше обучение. Живее сама. Има наследник, който от дълги години живее в Съединени американски щати, където се грижи за внука й, измъчен от епилепсия след сложена в детството ваксина. 

Ето какво изясни Веселинка Ралчева през днешния ден пред съда с най-малки детайлности за минали събития, като внезапно загуби паметта си в мига, когато трябваше да изясни за какво е взела участие в схемата на телефонните измамници, които позвъниха на прокурор от варненската районна прокуратура на 20 февруари:

" Аз съм се поддала на това позвъняване, с цел да диря подпомагане. Първо ми позвъни по телефона мъж, който се показа за полицейски контрольор и сподели, че измамникът, който ми взе 17 000 евро, се е появил с група от 14 индивида. Десет били хванати, четирима избягали. Каза ми, че желае посредством мен да го заловен. Аз му споделих, че нямам доверие. Даде ми някакъв телефон. Вдигна ми млада жена и удостовери името на инспектора - Попов и на заместникът му - Николов.

Самотата ми, страхът ми, стресът, който изживях, имам сума ти заболявания, не съм добре с мозъка, спомогнаха да се случи това. За първи път стават отговорна за нещо, за което не съм отговорна. Старческа доверчивост и малоумие. Той, дето се показа за инспектора ми сподели, че иска ми се обажда със специфична ключова дума на мобилния телефон, а заместникът му на стационарния. 

Миналата година по отношение на мен имаше доста сериозен телефонен тероризъм. Обадих се тогава на сина ми, само че той нямаше по какъв начин да се прибере от Съединени американски щати поради детето. Той споделил на сватовете и те пристигнаха от Плевен. Отидохме в полицията.

Аз в Девня не съм ходила. Принудиха ме по телефона отново тия дето се представяха за служители на реда да отида с такси до с. Николаевка. Каза ми тоя служител на реда, че имало подобен случай като моя там и трябвало да оказа помощ да го решим. Каза ми да взема пари колкото имам за такси, той щял да ми ги върне. Отидох, спряхме до огромна къща със зелена врата до детската градина. Една женичка с бяла коса излезе и ми подаде една торбичка. В таксито открих че вътре има по-малка торбичка и напипах в нея доста пари. През цялото време трябваше да държа телефона отворен, с цел да ми дават упътвания какво да върша. Прибрах се вкъщи. Накараха ме да изброя парите. Бяха доста, пръснати вътре. Сортирах ги и ги сложих в торбички по банкноти от пет, 10, двайсет, петдесет и 100 лв.. После ми се обадиха да ги дам пред входа на човек, който ще ме чака там. Като слязох ме чакаше висок мъж, млад, с черно яке и черна коса. Дадох му парите и тъй като се опасявах за живота си се прибрах бързо. Аз от самото начало имах вяра, че ще се срещна с този служител на реда, с който говорех. Казаха ми, че би трябвало да действаме бързо, а да не изпуснем измамника. Оттам-нататък започнаха от време на време да ми се обаждат. Не помня към този момент, не помня... Смятам, че съм излъгана грубо, употребявайки годините и безсилието ми. Затова, в случай че може да не ми налагате най-тежката мярка ", сподели пред съда Веселинка Рашева. 

Въпреки напъните на съдията да я върне към съответния случай от 20 февруари, бабата повтаряше в детайли минали случки, след което замълча и наведе глава. 

Според юристът й Димитър Димитров не са събрани задоволително доказателства, че старата жена е обвързвана с незаконната група. 

" Тези измамници употребяват скица да привлекат възрастни хора, заболели и с умствени отклонения, с цел да прикриват дейностите си. Няма доказателства, че тази 80-годишна жена е обвързвана с тези закононарушения. Неосъждана е, попаднала е в схемата им. Има непрекъснат адрес. Няма заплаха да извърши друго закононарушение. Затова упорствам за мярка подписка, тъй като в случай че я оставите в ареста тя няма да издържи. При домакински арест няма да може да отиде до аптеката или на доктор ", сподели по време на съвещанието адв. Димитров. 

Както към този момент Varna24.bg заяви съдът постанови мярка домакински арест за 80-годишната жена. Ако тя реши да апелира мярката си може да го направи на 27 февруари 2019 година

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР