Varna24.bg от пресслужбата на МБАЛ Св. Анна във Варна. Въпреки

...
Varna24.bg от пресслужбата на МБАЛ Св. Анна във Варна. Въпреки
Коментари Харесай

Лекари от МБАЛ Св. Анна“ направиха чудеса, за да спасят трима младежи след зловещи катастрофи

Varna24.bg от пресслужбата на МБАЛ " Св. Анна " във Варна.

Въпреки солидния си стаж, лекарите в реанимацията на МБАЛ " Св. Анна " са стъписани от растящия травматизъм при доста младежи. Само за 4 дни – от 4 до 8 октомври в отделението са докарани 6-има пациенти с тежки съчетани контузии – на глава, шия, ребра, таз и крака, оповестиха от пресслужбата на здравното заведение.

Добрата вест е, че те са нормализирани, а трима от тях към този момент са приведени за лекуване в Ортопедия.

Изключително тестване за медиците бил казусът с 29-годишният Николай. Той е докаран в здравното заведение с мозъчна контузия, счупени два шийни прешлена, изцяло парализирани долни крака, двустранно счупени ребра  и строшен таз. Младият мъж е бил на ръба на живота и гибелта поради множеството си тежки контузии.

Състоянието му е животозастращаващо и заради дисекция на гръдната аорта, която пациентът прави. Следва консулт с доцент Пламен Панайотов от УМБАЛ " Света Марина “ във Варна. Поради невъзможността да се прави отворена интервенция, реаниматорите на " Света Анна “ вършат консулт и с националния съветник проф. Иво Петров.

За да бъде избавен животът на 29-годишния мъж, той би трябвало да бъде подложен на инвазивно слагане на стент на аортата, което обаче може да стане единствено в София. За да оцелее Николай по пътя обаче се постанова варненските медици да стабилизират шийните прешлени, да санират белия дроб, да създадат екстензия на таза и в постоянна хемодинамика – с най-много 100 кръвно налягане, да го транспортират до София. След осъществяване на всички операции при безусловно презицна медикаментозна упойка, реаниматорът от МБАЛ " Света Анна – Варна “ доктор Фатме Ахмед потегля с пациента в кола за спешна помощ на ЦСМП – Варна, идва в София в 21 ч., където екипът на проф. Иво Петров поема за сърдечната намеса, а варненският екип се прибира през нощта назад в болничното заведение.

Сред потърпевшите, постъпили преди дни в Реанимацията с заплаха за живота, са 17-годишно момиче и 18-годишно момче в извънредно тежко положение. Момчето е с черепно-мозъчна контузия, шийна контузия, гръдна контузия и счупени бедро и подбедрица. Момичето е с травми на таз, стомах и извънредно тежка лицево-челюстна контузия. Операцията по възобновяване лицето на младото момиче е направил експерт от Военно-морска болница - Варна. Медиците от МБАЛ " Св. Анна " са положили неимоверни старания, с цел да опазят живота на младежите, които към този момент са нормализирани и под наблюдаване. 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР