Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната.

...
Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната.
Коментари Харесай

Експерт: Не сме виждали такова нещо по морето! Пълни плажове, ниски цени и много чужденци


" Тази година имаме много по-либерален режим за влизане в страната. За този летен сезон имаме към 4,9 млн. влезнали в страната при 2,5 млн. в предходния интервал. До края на годината ще бъдат към 7,5 млн. чужденците, които ще преминат границите и ще влязат в страната. Ще приключим с към 60% повече по отношение на предходната година ", изясни в ефира на шефът на Института за разбори и оценки в туризма доцент Румен Драганов.

Според него ползата на българите за почивки в страната е нараснал. 

" Това, което тази година се случи по морето, ние не сме го виждали въобще! Да видиш всички шезлонги цялостни, всички места, не сме виждали такова нещо. Не е единствено Гърция. От една страна - нулеви цени на някои плажове. Второ - 50% понижение на цените в огромните курорти. Много хубаво и топло лято ", акцентира Драганов.

Той е на мнение, че имунизациите имат основна роля във връзка с туризма в България.

" Ресторантьорите се надигнаха. До момента няма задължителност, срещу сме да има задължителност. Въпросът е хората, които желаят да продължат да живеят, да се имунизират. Става въпрос за животозастрашаващо заболяване. Искаме да забележим какъв брой от интубираните са били в нощно заведение, какъв брой от тях са ходили на фитнес, какъв брой идват от туристическо събитие, какъв брой от тях са постоянни гости на ресторант. Не са! Единственият проблем е, че преди 60 дни не са се ваксинирали. Тези, които не са се ваксинирали, са енцикопледисти, всичко знаят ", счита доцент Драганов.

Очакванията са, че през зимния сезон доста туристи ще посетят градовете поради зимните фестивали. От друга страна, в по-малка степен ще има ски и сноуборд туризъм.

" Феноменът ще бъде, че стопира индустриализираният туризъм. Големите спадове идват от това, че не пристигнаха чартърните туристи. Ще има проблем с паркирането в планинските курорти. Ще забележим за пръв път по какъв начин механите и къщите за посетители в Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат цялостни с хора ", сподели още доцент Драганов.

Според доцент Драганов няма банкрути, само че няма и пари, а положението на туризма е много тежко.

" В туризма пари няма, всички са на ръба. Наблюдавах цялостни заведения, опашки, доста преференциално всичко като цена/качество. В същото време - безусловно празни заведения. Качеството играе своята роля, екскурзиантът знае къде да влезе. Ако не знаеш по какъв начин се прави туризъм в такава среда - си по-зле ", изясни шефът на Института за разбори и оценки в туризма.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР