Дистонията e неврологично двигателно разстройство, при което се наблюдават мускулни

...
Дистонията e неврологично двигателно разстройство, при което се наблюдават мускулни
Коментари Харесай

Индийски музикант свири на китара, докато го оперираха

Дистонията e неврологично двигателно разстройство, при което се следят мускулни контракции и неволеви придвижвания на крайниците. Състоянието води до засягане на ежедневните действия на страдащия. Хората с това неврологично заболяване нормално се усещат депресирани и се затварят в себе си.



37-годишният музикант се оказал следващата жертва на подлото разстройство.

Дистонията попречила на Абишек да движи междинния си пръст, показалеца и кутрето на лявата си ръка, до момента в който свирел на китара.

"Мислех, че сковаността е породена от прекалено натоварване, взех решение да си умря за няколко дни, само че когато пробвах да изсвирвам още веднъж, нямаше никакво усъвършенстване. Някои лекари ми споделиха, че пострадвам от по този начин наречената мускулна отмалялост и ми дадоха болкоуспокояващи, мултивитамини, антибиотици и така нататък Известно време вървях на физиотерапия, само че нищо не даде мечтаните резултати ", сподели китаристът.

Музикантът добави, че спазмите в пръстите му се появявали, единствено когато свирел на китара.

За благополучие преди към девет месеца умел невролог съумял вярно да диагностицира положението на надарения музикант – той страдал от дистония.

„ Препоръчаха ми да се подложа на мозъчна интервенция. Бях доста изплашен и евентуално без мощната поддръжка на моя доктор, Шаран Сринивасан, в никакъв случай нямаше да третирам разстройството си. “

Процедурата се състояла в Бенгалуру, град в южна Индия.

По време на интервенцията хирурзите вкарали електроди в мозъка на музиканта, на към 14 мм дълбочина. Тяхната цел била да улавят импулсите, пращани към мускулите.

„ Абишек беше безсънен от самото начало. Помолихме го да свири на китарата си, до момента в който слагаме електродите, с цел да забележим дали нещата вървят по проект. Разбира се, интервенцията беше осъществена под местна упойка, по тази причина той не усети безусловно нищо, макар че безусловно пробихме дупка в главата му. “, сподели доктор Сринивасан.

„ Щастлив съм, че се подложих на интервенцията. В момента левият ми крайник и лявата ми ръка са много слаби, само че в околните няколко месеца още веднъж ще стартира да пребивавам живота си пълноценно. “, сподели музикантът, който няма самообладание още веднъж да свири на китара.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР