Дискусията за бъдещето на Комисията по досиетата във вторник бе

...
Дискусията за бъдещето на Комисията по досиетата във вторник бе
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Дискусията за бъдещето на Комисията по досиетата във вторник бе открита от ръководителя на парламентарната комисия по вътрешен ред Цветан Цветанов

© Анелия Николова Комисията по досиетата няма да бъде закривана, а ще продължи да работи в настоящия си формат, съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и даде обещание изясненост до два месеца. Мандатът на комисията изтече още през май м.г., като в това време бе изработен несполучлив опит да бъде натрапен някогашният към този момент народен представител на ГЕРБ Антон Тодоров за неин ръководител.

Българска национална телевизия ще бъде санкционирана с 3000 лева за показания в ефир междинен пръст от водещия Емил Кошлуков по време на предаването " Още от деня ", реши Съветът за електронни медии. Решението предстои на обжалване, а Българска национална телевизия може да търси регресна отговорност от Кошлуков, който е и програмен шеф на БНТ1.

Проект за промени в Закона за отбрана от шума в околната среда, импортирани от вицепремиера Валери Симеонов и здравния министър Кирил Ананиев, планува увеличение на часовете в денонощието, през които би трябвало да бъде защитавана тишина в жилищни региони, като това ще важи и за всички търговски и индустриални обекти в жилищни сгради; повишени санкции и даже благоприятни условия за краткотрайно затваряне на обекти.

Прокурорът от Окръжна прокуратура - Пазарджик, Недялка Попова ще бъде тествана от инспектората на прокуратурата поради изявлението си, че страната ще бъде застрашена, когато мюсюлманите в България станат 30%. Попова е наблюдаващ прокурор по делото против 13-те имами, което ще завърши по отминалост, преди да стигне до Върховния касационен съд.

Свят

Президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган дадоха начало на строителството на най-голямата съветска инвестиция в Турция - нуклеарната централа в Аккую

[Reuters] Американският президент Доналд Тръмп е предложил Белия дом като място за среща с съветския му сътрудник Владимир Путин, твърди консултант в Кремъл. Двамата са дискутирали концепцията в телефонен диалог предишния месец. Оттогава подготовката за срещата не е напреднала, защото се развихри дипломатически скандал, в който Вашингтон изгони 60 съветски дипломати поради обвинявания, че Москва стои зад отравянето на някогашен съветски разузнавач във Англия.

Дъщерното сдружение на немските пощи Deutsche Post Direkt е продавало персоналните данни на гласоподаватели на водения от Ангела Меркел Християндемократически съюз и на Партията на свободните демократи на Кристиан Линднер. Това демонстрира следствие на немското издание Bild am Sontag, съгласно което сдружението продава данни на политически обединения от 2005 година насам, като при миналогодишните парламентарни избори двете партии са заплатили петцифрена сума за това.

Китай разгласи, че вкарва мита в размер на до 25% за 128 американски артикули - от замразено свинско месо и вино до сушени плодове и алуминиеви и стоманени артикули. Тези ограничения подхождат на оферти от Пекин на 23 март лист от американски артикули на обща стойност 3 милиарда $ годишно, на които да бъдат наложени цени. Действията на Китай са в отговор на утвърдените от Вашингтон наказателни мита за алуминий и стомана.

ЖП превозът във Франция бе блокиран поради почнала вълна от стачки против трудовите промени на президента Еманюел Макрон

[Reuters] 3.9% растеж на българската стопанска система през тази и през идната година чака Министерството на финансите в последната му макропрогноза.
Икономика

Държавата се отхвърля да купува ЧЕЗ. " В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че присъединяване на страната е нецелесъобразно, не бихме взели участие в такава договорка ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред краткотрайната парламентарна комисия, която изследва договорката. Тоталното превръщане на позицията бе стимулирано с правото на предписание с частна благосъстоятелност и отбраната на капиталовия климат в България

Хората със средномесечни приходи над 5 хиляди лева доближават 33 хиляди през 2016 година Това е растеж от 61% за пет години, демонстрира информация за броя на лицата, които заплащат налог общ приход, показана oт Министерството на финансите. Две трети от данъкоплатците (2 млн. души) пък заявяват приходи от под 600 лева на месец. Като цяло през последните пет години хората в страната последователно се изместват в по-високите приходи групи.

Общо 719 хиляди души нямат здравни вноски в България. Това излиза наяве от отговор на въпрос към финансовия министър Владислав Горанов, заложен от Лало Кирилов от Българска социалистическа партия. Най-многобройни са неосигурените по аргументи, които страната не е показала. Следват ги безработните (233 хиляди души), а самоосигуряващите се лица, които не са си платили здравните вноски, са 57 хиляди

Управляваната от Джеф Безос Amazon е най-желаното място за работа в Съединени американски щати. Базираната в Сиатъл компания измества Гугъл от обичайна ранглиста на LinkedIn. Онлайн колосът е вторият максимален частен шеф в Съединени американски щати с 566 хиляди чиновници по света след веригата Walmart.

[Reuters] Бизнес

Плащанията с карти в България надвишават 10 милиарда лева през 2017 година, демонстрират данни на Българска народна банка. Така сумата на осъществените заплащания през ПОС терминали доближава рекордна стойност, а нарастването по отношение на година по-рано е 31%. За съпоставяне - изтеглените от банкомат пари кеш са били 21.2 милиарда лева, като тук годишната смяна е 12% нагоре.

Над 2700 поднадзорни лица не са платили таксите си към КФН, стана ясно от лист, оповестен от регулатора. Почти всички отговорности са за дребни суми и най-вероятно причина за неплащането им е неведение. От тази година КФН работи по нов модел на прехрана, който вкара смяна във типа, размера на таксите и периодите за събирането им.
Сделки и планове

Китайската IT компания ThunderSoft е завършила договорката по придобиването на българската " ММ солушънс ". Това заяви SeeNews, като цитира финансовия шеф Ани Даскалова. За договорката стана ясно при започване на февруари, а посредством нея в България влиза първа компания от китайския IT бранш. Освен това оповестената цена от 31 млн. евро (38 млн. долара) я слага на трето място по величина в сектора в България след тези за Telerik (263 млн. долара) и Dynamo Software (70 млн. долара).

Веригата за мобилни телефони Handy към този момент не съществува, откакто през март е изгубила контракта си с " Мобилтел ". В публично известие на веригата се споделя, че преустановяването на активността е краткотрайно, само че от бранша настояват, че е малко евентуално компанията да стартира партньорство с различен оператор. Причината е, че продажбите са главно през телекомите.

Lidl откри в София високотехнологичен IT център за развойна активност. Той ще обслужва всички страни, в които веригата оперира. Заетите в новата конструкция - Lidl Digital, към този момент са 25, само че следва да бъдат назначени още близо 100 души в екипа, оповестиха от " Лидл България ".

Автомобилните колоси Renault и Nissan Motor възнамеряват да се слеят в една компания, оповестява Bloomberg, базирайки се на свои източници. Потенциалната договорка ще сътвори корпорация с общи акции, които ще се търгуват на фондовите пазари. В момента френската Renault има 43% от Nissan, а японският производител има 15% в колегата си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР