Дискусия за е-тротинетките ще се проведе днес в София. Три

...
Дискусия за е-тротинетките ще се проведе днес в София. Три
Коментари Харесай

Платените места за паркиране в София намаляват още, отделят от тях и за тротинетки

Дискусия за е-тротинетките ще се организира през днешния ден в София. Три компании желаят да стъпят на пазара в столицата и да дават чартърен модерните возила. 

Проблемът бе дискутиран и на комисията по превоз към СОС. Къде да се движат, кой да има право да ги кара, какъв брой места за паркиране ще са нужни за двуколесните в платените синя и зелена зона са единствено част от проблемите. 

При разискването на " Московска " 33 съветникът Прошко Прошков показа персонален опит от контактите си с тротинетки като водач - изскачали внезапно пред колата, дори видял една, закачена на дърво. 

Готови сме да разчертаем места за тротинетки, само че би трябвало СОС да вземе решение, разгласи шефът на Центъра за градска подвижност Християн Петров. Да отделим 100-150 места в синя и зелена зона, с цел да не са по тротоарите, е мнението на Зафир Зарков от ГЕРБ.

Така обаче платените места за паркиране в центъра на София ще бъдат продадени за следващ път - за тях заплащат притежатели и наематели на жилища в зоните, водачите, които стопират, надлежно до 2 или до 4 часа, при градежи се отделеят по избор на строителя закрепени места за прекъсване на нужната техника, ремонтите на улици постоянно понижават фрапантно броят на местата за паркиране в съответната подзона, без да се уточни опция за хората.

Местата за тротинетки ще доведат до нови спорове измежду паркиращите в София, а тротоарите няма да се освободят, защото по тях стопират мотористите. Те не съществуват в проектите на ЦГМ, макар че - без данните да са изключително точни, в столицата има най-малко 100 000 мотора. За тях няма никакъв правилник за паркиране - с изключение на едно измиване на ръце в наредбата на Следствен отдел към окръжна прокуратура - на 100 места едно за паркиране, което обаче не е тъкмо закрепено. И естествено не е ясно в случай че мотористи спрат през 20 места какво следва. 

Хаос ще настъпи и с тротинетките, без значение от регламентите, които ще бъдат признати - най-малкото тъй като велоалеите в София са незадоволително, а двуколесни на пътното платно с деца върху тях ще доведат до произшествия. Идеите към този момент са да могат да ги карат и 14-годишни със скорост 12 км в час, а оптималната скорост за тротинетките да е 20 км в час. 

Регламентът ще се дефинира на национално равнище посредством промени в Закона за придвижване по пътищата. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР