Дискусия на тема Безопасността на пътя - добри практики в

...
Дискусия на тема Безопасността на пътя - добри практики в
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних участва в дискусия за пътната безопасност

Дискусия на тематика „ Безопасността на пътя - положителни практики в Европейски Съюз и провокации пред националното законодателство ”, бе извършена през днешния ден във Варна. Организатор на събитието бе евродепутатът Емил Радев, взаимно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. В срещата участваха кметът на Варна Иван Портних, зам.-министърът на превоза Ангел Попов, комисар Бойко Рановски – началник-отдел “Пътна полиция ” при Групово дело “Национална полиция ”, комисар Даниел Пашов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, представители на правосъдната власт, на неправителствения бранш, народни представители.

В качеството си на ръководител на работната група, която приготви законодателни промени, свързани с придвижването по пътищата, Красимир Ципов показа в резюме оферти пакет от три законопроекта - Закон за придвижването по пътищата, Закон за пътните транспортни средства и Закон за водачите на моторни транспортни средства. Той добави, че задачата на диалозите е да бъдат чути позицията на всички заинтригувани страни, като досега са събрани над 400 страници с оферти. Очаква се нормативните актове да влязат в Народното събрание през есента.

Кметът Иван Портних поздрави участниците в срещата. „ Темата за пътната сигурност е извънредно значима и би трябвало да бъде непрестанно във фокуса на публичния разговор, по тази причина поздравявам подхванатите законодателни начинания. Надявам се да бъдат потребни за всички участници в придвижването “, сподели той. Кметът напомни, че Община Варна работи по редица планове, свързани с облекчение на трафика в града – осъществят се огромни инфраструктурни обекти, които имат за цел да изведат придвижването от центъра, да основават благоприятни условия за по-бърз и елементарен достъп до курортите и кварталите в града. Работи се и по въвеждането на синята зона, която би трябвало да реши казуса с паркирането в центъра и да освободи тротоарите от коли. „ Важно е да отбележа, че целогодишно работим по предварителната защита и обучаването на младежите по тематики, свързани с сигурността на пътя. Там наши сътрудници са детските градини, учебните заведения, университетите, Сектор „ Пътна полиция “ към ОД на Министерство на вътрешните работи “, добави Иван Портних.

Емил Радев показа предварителни статистически данни за пътната сигурност за 2017 година на Европейска комисия. „ Те демонстрират за втора поредна година понижаване с към 2% на броя на смъртните случаи на пътя. Въпреки че тази наклонност е обнадеждаваща, черните числа са към момента доста стряскащи. През 2017 година 25 300 души са изгубили живота. Въпреки че това са с 300 души по-малко, в сравнение с през 2016 година, и с 6200 души по-малко в сравнение с през 2010 година, постигането на задачата на Европейски Съюз за понижаване на половина на смъртните случаи сред 2010 и 2020 година е към момента надалеч “, сподели той. По думите му европейските пътища са най-безопасните в света със приблизително 49 смъртни случая на 1 000 000 поданици през 2017 година В рамките на Европейски Съюз този брой е най-нисък, в Швеция - 25 смъртни случая за милион поданици, Англия – 27, Холандия – 31 и Дания – 32 случая. България и Румъния още веднъж са в дъното на класацията, надлежно с 96 и 98 смъртни случая на милион поданици.

„ Всичко това постанова нуждата от повече старания от страна на всички заинтригувани лица за повишение сигурността на пътя. Последна крачка в тази посока бе подхваната предишния месец, когато Европейска комисия показа пакет от ограничения „ Европа в придвижване “ - обща рамка на пътната сигурност за интервала 2021 - 2030 година, съпроводена от проект за деяние и съответни ограничения за безвредни пътища, чиито елементи ще бъдат доуточнени благодарение на страните членки в средата на идната година “, сподели Емил Радев. „ От месец март тази година в Европа влезе в действие законодателство за електронното повикване в колите (e-call), което автоматизирано осведоми незабавните центрове при положение на сериозен случай на пътя и дава точна локация на транспортното средство.

Тази система към този момент е наложителна за леките коли и лекотоварните коли. Първите коли, снабдени с нея, ще са на пътя още тази година. Така времето за реакция при незабавни случаи ще бъде понижено с до 40% в градските райони и до 50% в извънградски “, добави евродепутатът. /live.varna.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР