Дирекцията на Природния парк /ДПП/ "Шуменско плато" търси желаещи да

...
Дирекцията на Природния парк /ДПП/ "Шуменско плато" търси желаещи да
Коментари Харесай

Природен парк предлага маршрути за осиновяване

Дирекцията на Природния парк /ДПП/ "Шуменско плато " търси искащи да поддържат главните туристически направления, оповестяват от ДПП.

В парка има седем съществени пешеходни маршрута, четири тематични маршрута, три веломаршрута и трасе за скално катерене. "С бъдещите си сътрудници ще си сътрудничим при поддържане на маркираните пътеки ", отбелязва шефът на ДПП "Шуменско плато " инж. Васил Василев.

От Велоклуб "Илчов хълм " към този момент са удостоверили, че ще продължат да поддържат маркираните пътеки за колоездене. От "Ротари - Шумен " са изявили предпочитание да бъдат настойници на туистическия маршрут "Вълшебството на гората ", който минава наоколо до най-високата точка на Шуменското плато - Търнов табия.

Подновяват се и споразуменията с компании, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в парка. Свои настойници имат туристическите заслони "Теменуга ", "Успех ", "Автостроител ", "Детелина ", детски ъгъл "Слънце " и ъгъл за отдих до Шуменската цитадела. "Готови сме да подпишем съглашение за партньорство с всички, които желаят да оказват помощ в опазването и поддържането на парковата инфраструктура ", добавя инж. Василев.

На уеб страницата на ДПП "Шуменско плато " е оповестен лист с настойниците и примерна бланка на партньорското съглашение.

Инициативата "Стани настойник " е почнала във връзка рождения ден на парка, основан на 5 февруари 1980 година, с цел да се запазят биологичното многообразие, местообитанията, платовидния ландшафт и местата, подобаващи за отдих и туризъм. На повърхност от 3895, 8 ха се срещат 550 типа висши растения, 28 типа бозайници, 71 типа птици, 14 типа влечуги и 6 типа земноводни. В границите на парка се намира и резерват "Букака " с повърхност 62 ха.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР