Дирекция Строителен контрол към Столичната община е издала заповед, с

...
Дирекция Строителен контрол към Столичната община е издала заповед, с
Коментари Харесай

Столичната община иска от фирма да възстанови улица, която не съществува

Дирекция " Строителен надзор " към Столичната община е издала заповед, с която задължава строителната компания НИКМИ да отстрани оградата и да възвърне разрушената през днешния ден улица " Майор Първан Тошев " край бул. " България ". Това заяви през днешния ден пред публицисти кметът на регион " Триадица " Николай Терзиев. Самата улица не попада в устройствените проекти и никой не знае кой я е построил. Същевременно през терена минава водопроводен колектор, който обслужва няколко квартала.

Улицата е част от имот на ъгъла сред булевардите " България " и " Иван Гешов ", който НИКМИ загради преди две седмици, тъй като има желание да построи 150-метрова постройка. Днес стартира разрушаването на улица " Майор Първан Тошев ", като сега настилката й е изцяло раздробена. Столичната община отхвърля да утвърди плана на строителната компания, макар решение на Върховният административен съд от 2016 година, който я задължава да направи точно това.

В заповедта се споделя, че оградата би трябвало да бъде отстранена, а регионът - възобновен във типа, в който е била преди слагането й. Основният претекст е, че мястото на оградата е неуместно, тъй като попречва достъпа до канализационния колектор и тръбопровод, с което пречи на естественото му експлоатиране. Документът обаче може да бъде обжалван в 14-дневен период. Терзиев изясни, че дни откакто е била сложена оградата общината е издала протокол за премахването й. " Доколкото знам компанията го е обжалвала ", сподели Терзиев.

Във вода и без гаранции

Попитан от " Дневник " кметът изясни, че през част от терена на НИКМИ минава тръбопровод и канал, който по думите му обслужва освен " Стрелбище ", само че и част от близките квартали. Според него НИКМИ не биха попречили на действието на колектора, нито биха нарушили неговата целокупност, тъй като " по-късно подлежат на доста строги наказания, като ние ще сезираме и прокуратурата ".

 Улица
© Николай Дойчинов

Улица " Майор Първан Тошев " през днешния ден

Според основния проектант на " Триадица " Иван Шишков колекторът би попречил на строителството на постройка в имота. И двамата обаче не дадоха гаранция, че компанията в действителност не би премахнала водопровода, макар заплахата от наказания. Видно от подхванатите дейности, желанието на НИКМИ е в имота да бъде издигната постройка.

Улицата, която не е там

Самата улица " Майор Първан Тошев " не съществува в устройствения проект за имота, благосъстоятелност на НИКМИ, въпреки и да минава през него. Главният проектант на региона Иван Шишков сподели, че няма информация кой я е построил, само че увери, че тя е съществувала най-малко от 2008 година, когато той е заел поста в общината.

В устройствения проект за региона се планува да бъде построена друга улица, в съседство на терена на НИКМИ. Терените обаче също са частни, като би трябвало да бъдат отчуждени. Макар и улицата да е планувана през 2009 година до през днешния ден процедурата по отчуждаването не е почнала. Кметът на региона изясни, че това се дължи на продължителите 7 години каузи сред НИКМИ и Столичната община. Той обаче означи, че при започване на тази година терените са били вкарани в " обновения лист " на общината за отчуждаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР